مدرسه دارالفنون تهران

مدرسه دارالفنون اولین دانشگاه مدرن ایران است که در سال ۱۲۳۰ هجری شمسی به دستور امیرکبیر صدراعظم ناصرالدین شاه پایه ریزی شد. امیر کبیر بعد از سفر روسیه به شدت جای خالی یک دانشگاه را در کشور حس کرد و بر این اساس وی تصمیم گرفت که دارالفنون را در نزدیکی کاخ شاه بنا نماید. در ابتدا قرار بود که دارالفنون مرکز آموزش های نظامی و پزشکی باشد. البته استادانی که وی از اتریش دعوت کرده بود دو روز بعد از تبعید امیرکبیر، به تهران رسیدند و با اینکه امیرکبیر سفارش آنها را به درباریان کرده بود با آنها به سردی برخورد شد. روسیه و انگلیس مایل بودند که استادان روسی و انگلیسی باشند. پیش گشایش مدرسه دارالفنون در سال ۱۲۳۰، سیزده روز پیش از تبعید امیرکبیر از تهران با حضور ناصرالدین شاه و صدراعظم اش میرزا آقاخان نوری و شخص امیر کبیر با ۳۰ دانش آموز انجام شد. هفت معلم اتریشی مسئولیت تربیت دانش آموزان را را به عهده داشتند و همگی در مراسم پیش گشایش حضور داشتند. علیرغم اینکه دارالفنون در سال ۱۲۳۰ افتتاح شده بود اما کار ساختمان سازی آن تا ۱۲۶۹ به درازا کشید.
این مدرسه دارای دو در رو به خیابان‌های ناصریه یا ناصر خسرو و همایون بود که در سال ۱۳۰۴ در خیابان همایون بسته شد و محل آمد و شد به این مدرسه از طریق در خیابان ناصرخسرو صورت می گرفت نیرالملوک وزیر وقت علوم در همین سال سالن نمایشی برای اجرای تئاتر در این دانشگاه ساخت. رفته رفته چندین استاد از آلمان فرانسه ایتالیا به این مجموعه اضافه شدند.

معنی لغوی دارالفنون
معادل انگلیسی دارالفنون پلی تکنیک می باشد که امروزه بیشتر دانشگاه صنعتی را به این عنوان می خوانند.

معماری مدرسه دارالفنون

معماری قدیم
بنای اولیه دارالفنون در نزدیکی کاخ های پادشاهی و محل تمرینات نظامی در نظر گرفته شد. امیرکبیر از میرزا رضا خان تبریزی تحصیل کرده لندن در رشته معماری خواست تا نقشه دارالفنون را طراحی نماید. در اواخر سال ۱۲۲۹ این نقش به محمد معمارباشی سپرده شد و قسمت شرقی بنا را تا سال ۱۲۳۰ آماده کرد. دانشگاه با بخش شرقی افتتاح شد ولی در سال ۱۳۰۸، ۸۰ سال بعد تمام دارالفنون تخریب و یک معمار روسی نقشه آن را طراحی کرد. در چهار ضلع دارالفنون در دو طبقه ۵۰ کلاس ۴ در ۴ ساخته شد که جلوی همه آنها ایوان و ستون‌های افراشته بود. طبقه اول از طریق چهار دستگاه پله که در چهار راس مدرسه قرار داشت به طبقه دوم وصل می شد. در وسط‌ حیاط حوضی شش ضلعی ساخته شد که آب آن را قنات آب شاه یکی از بهترین قناتهای آب شرب تهران تامین می کرد و دانشجویان به عنوان آب آشامیدنی از آن استفاده می کردند. در اطراف آن باغچه هایی برای گلکاری و درختکاری تعبیر شد. این باغچه ها به گونه‌ای باعث خیابان کشی حیات دانشگاه شدند. کف خیابان ها هم با آجرهای قزاقی پوشیده شد. در پشت کلاس‌های شرقی چندین مغازه برای بوفه دانشجویان در نظر گرفته شد. وزارت معارف در کلاسهای طبقه دوم ضلع شرقی مشغول به کار شد. همه کلاس ها مزین به گچبری و نقاشی هایی از جنس تذهیب بودند. درب ورودی این ساختمان هم به شیوه سنتی ساخته شده است که در دو طرف آن دو ستون نقره ای قرار گرفته است و یک کتیبه مانند محراب مساجد با کاشیکاری زیبا در بالای آن قرار گرفته است.

معماری فعلی
در حال حاضر مدرسه دارالفنون ۳۲ کلاس دارد که ۱۲ کلاس در ضلع شرقی ۱۲ کلاس در در غربی و ۸ کلاس در ضلع شمالی می باشد. در ضلع جنوبی هم سالن های نمایش و غذاخوری قرار گرفته اند.

رشته های درسی در مدرسه دارالفنون
پزشکی، داروسازی، جراحی، کانی شناسی، پیاده نظام سوار نظام، توپخانه و مهندسی از جمله رشته هایی بودند که در دارالفنون تدریس می شدند.

دروس عمومی
همه دانشجویان ملزم به گذراندن دروس عمومی شامل زبان خارجه ریاضی، تاریخ و جغرافی بودند. در ابتدا زبان خارجی فقط زبان فرانسه بود که بعدها زبان‌های انگلیسی و روسی هم به آن اضافه شد.

امکانات تحصیلی دارالفنون
از امکانات موجود برای تحصیل در دارالفنون می‌توان به آزمایشگاه‌های فیزیک، شیمی، داروسازی و پزشکی که شامل یک اتاق با دو اسکلت انسان بود، همچنین کتابخانه، چاپخانه و سلف سرویس نام برد.

سال تحصیلی
در سال ۱۲۸۵ با جمعی اساتید فرانسوی آیین‌نامه‌ای برای دارالفنون نوشته شد که بر اساس آن دانشجویان مکلف بودند از اول شهریور تا آخر خرداد در دانشگاه حضور داشته باشد.

چاپخانه دارالفنون
چاپخانه سنگی دارالفنون مسئولیت چاپ کتاب های دانشجویان را به عهده داشت که نهایتاً توانست ۴۰ عنوان کتاب را به چاپ رساند و در سال ۱۳۴۲ برای همیشه بسته شد.

ثبت ملی
این عسل با شماره ۱۷۴۸ در شهریور ۱۳۷۵ به ثبت ملی رسید.

دسترسی به مدرسه دارالفنون تهران یا مرکز آموزشهای هنری و سینمایی دارالفنون
وسیله نقلیه شخصی: با توجه به محدودیت های ترافیکی خیابان ناصرخسرو بهتر است که از وسایل نقلیه عمومی استفاده فرمایید. مدرسه دارالفنون در خیابان ناصرخسرو پلاک ۲۶۶ واقع شده است.
مترو: با استفاده از خط ۱ مترو در ایستگاه امام خمینی از قطار پیاده شوید وارد خیابان باب همایون شده و مستقیم بروید تا به مدرسه دارالفنون برسید.

◉ آدرس: تهران، میدان امام خمینی، خیابان ناصرخسرو، پلاک 266

.
منابع:
گوگل مپ | https://www.google.com/maps
ویکی پدیا فارسی | https://fa.wikipedia.org
توریستگاه | https://www.touristgah.com
سیری در ایران | https://seeiran.ir

اِکسپــو

نمایشگاه آنلاین تجاری ویژه برندها و مشاغل اصناف گوناگون

پردیس سینمایی

تماشای آنلاین هزاران فیلم سینمایی، انیمیشن، مستند

پــلازا

مجموعه‌ای آنلاین با موضوعات فرهنگی، علمی، ادبی، سرگرمی

بــــازار

بازار آنلاین کسب‌وکارهای گوناگون و عرضه‌کنندگان کالا و خدمات

گــالـری

گالری آنلاین آثار هنری و صنایع دستی هنرمندان ایران

سنتــر مــال

مرکز خرید آنلاین با مجموعه‌ای از کالاها و خدمات گوناگون

اخبـار و رویداد

جدیدترین رویدادهای خبری تهران و ایران

تهـران‌گـردی

راهنمای جامع و معرفی جاذبه‌های گردشگری تهران و شمیرانات

ژورنـال‌ و دانشنامه

مجلات آنلاین با موضوعات مختلف و بخش‌های گوناگون

شهـر کودکـان

مجموعه‌‌ای جامع فرهنگی، سرگرمی، ادبی ویژه کودکان و نوجوانان

error: Alert: Content selection is disabled!!