کتابخانه ملی تهران، موسسهای علمی-پژوهشی است که در سال 1316 آغاز به کار کردهاست. این مجموعه در سال 1381 با سازمان اسناد ملی ترکیب شد و کتابخانه ملی و مرکز اسناد را تشکیل داد. کتابخانه ملی دارای 12 شعبه استانی در کل کشور میباشد.
این مجموعه 9700 مترمربع زیربنا دارد. 8 طبقه ساختمان بتنی، این مجموعه با ارزش از کتاب و اسناد را در بر گرفتهاست. جالب است بدانید که این ساختمان در برابر زلزلهای با قدرت 9 ریشتر مقاوم است. معمار کتابخانه ملی تهران، محسن میر حیدر، مدیریت طرح ساختمان کتابخانه را نیز برعهده داشته است.
نوشتههای بزرگان در حوزههای گوناگونی همچون نجوم، تاریخ، طب، فلسفه، ادبیات، فقه و اصول، عرفان و … در کتابخانه ملی وجود دارد. اولین ترجمههای فارسی کتابهای خارجی و همچنین قطعات خوشنویسی هنرمندان این عرصه، در کتابخانه وجود دارد.
مقررات کتابخانه ملی تهران
کتابخانه قوانین و مقررات خاصی برای کاربران در نظر گرفته شدهاست. اعمالی مانند آسیب رساندن به اموال کتابخانه (میز و صندلی)، ایجاد خدشه بر روی کتابها و اسناد، علامتگذاری روی آنها، ایجاد اختلال در سیستم مجموعه و … پیگرد قانونی به دنبال خواهد داشت. شرایط امانت کتاب از کتابخانه ملی بسیار ویژه میباشد. افراد نمیتوانند کتابها و اسناد کتابخانه ملی را به امانت بگیرند. هر گونه استفاده باید در تالارهای کتابخانه انجام شود. البته در بخش عمومی کتابخانه، امکان به امانت گرفتن کتاب وجود دارد.
همچنین جابهجایی کتاب و اسناد بین تالارهای مختلف ممنوع میباشد. کارت عضویت برای استفاده از امکانات کتابخانه الزامی است. البته شرایط عضویت در کتابخانه ملی بسیار راحت است. هر فرد باید با استفاده از کارت عضویت، از امکانات کتابخانه تهران استفاده کند. رعایت شئونات اسلامی، عرفی و اجتماعی، عدم استعمال دخانیات و … در محیط و محوطه کتابخانه الزامی است. افراد باید سکوت و آرامش را در کتابخانه رعایت کنند. تلفن همراه باید در ابتدای ورود به کتابخانه به حراست تحویل داده شود. خوردن مواد خوراکی در داخل کتابخانه ممنوع است.
مواد غذایی باید در کافی شاپ مجموعه صرف شود. هیچ یک از وسایل شخصی مانند خودکار، کتاب، کیف، ماژیک و … نباید به داخل تالارهای اصلی برده شود. مراجعهکنندگان در صورت لزوم میتوانند رایانه شخصی، مداد و برگههای سفید (با هماهنگی قبلی) به همراه داشته باشند. کپیبرداری، عکس گرفتن از منابع، خروج منابع از تالارها و کتابخانه ممنوع است. عدم رعایت این مقررات باعث باطل شدن کارت عضویت خواهد شد.
عضویت در کتابخانه ملی تهران
هر فردی که مایل باشد میتواند به راحتی در کتابخانه تهران عضو شود. برای عضویت در کتابخانه ملی ایران باید از طریق سایت کتابخانه فرم عضویت را پر کنید. شرایط ثبت نام در کتابخانه ملی ایران در این سایت به طور کامل آورده شدهاست. لیست مدارک لازم برای عضویت در کتابخانه ملی ایران در سایت وجود دارد. با مراجعه حضوری میتوانید کارت عضویت خود را دریافت کنید. برای دریافت اطلاعات کامل، به آئیننامه عضویت موجود در سایت مراجعه کنید.
لازم به ذکر است که برای استفاده از خدماتی مانند مرجع مجازی، ارتباط پست الکترونیکی، پیامک، گفتگوی همزمان و فکس، نیازی به پرداخت هزینه نیست. امکان طرح پرسش نیز در سایت کتابخانه امکانپذیر است. دسترسی به آرشیو اسناد نیز از طریق سایت امکانپذیر میباشد. البته در صورت عضویت میتوانید از فایل اسکن اسناد استفاده کنید. مقدار هزینه ثبت نام در کتابخانه ملی، در سایت وجود دارد.
ساعت کار کتابخانه ملی
ساعت کار کتابخانه ملی به این صورت میباشد:
برای استفاده از تالارهای مطالعه در 6 ماه اول سال از ساعت 8 الی 22 مراجعه فرمائید. در 6 ماه دوم نیز میتوانید از ساعت 8 الی 21 از این مجموعه استفاده کنید. ساعت کار کتابخانه عمومی، منابع غیر کتابی، تالارهای مراجع تخصصی و نشریات هر روز از ساعت 8 الی 21 میباشد. تالار ایرانشناسی و اسلامشناسی نیز روزهای شنبه و ۲ شنبه از ۸ صبح الی 21 باز میباشد. برای استفاده از امکانات این تالار در روزهای 1 شنبه، 3 شنبه و 4 شنبه، از 8 صبح الی 16 مراجعه بفرمایید.
ساعت کار تالار نابینایان نیز روزهای 1 شنبه و 3 شنبه از ساعت 8 الی 16 و روزهای شنبه، 2 شنبه و 4 شنبه، از ساعت 8 الی 21 میباشد. ساعت کار قسمت عضویت و کتابخانه کودکان و نوجوانان نیز، شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۸ الی ۱۵:۴۵ میباشد. برای شیفت شب کتابخانه نیز میتوان هر شب (غیر از ایام تعطیل)، از ساعت 22 الی 7 صبح از کتابخانه استفاده کرد.
کتابخانه ملی پارکینگ دارد؟
متاسفانه هنوز پارکینگی برای کتابخانه ساخته نشدهاست. تا زمانی که پارکینگ طبقاتی کتابخانه ملی تهران ساخته شود، میتوانید از اراضی عباسآباد استفاده کنید.
چطور به کتابخانه ملی برویم؟
برای رفتن به کتابخانه میتوانید از ماشین شخصی و مترو استفاده کنید. آدرس کتابخانه ملی با مترو بسیار سر راست است. ایستگاه مترو شهید حقانی نزدیکترین ایستگاه به کتابخانه میباشد. سرویسهای رفت و برگشت کتابخانه، از ایستگاه مترو تا ساختمان کتابخانه آماده خدمترسانی هستند. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس نیز 446 متر تا کتابخانه فاصله دارد.
◉ آدرس: تهران، بزرگراه شهید حقانی، بعد از ایستگاه مترو حقانی، خروجی کتابخانه ملی، بلوار کتابخانه ملی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی
.
منابع:
گوگل مپ | https://www.google.com/maps
ویکی پدیا فارسی | https://fa.wikipedia.org
توریستگاه | https://www.touristgah.com
سیری در ایران | https://seeiran.ir