محله شهرک ولی عصر یکی از محلات نام آشنای منطقه هجده تهران است. محله شهرک ولیعصر امروزه محدوده ای را تشکیل می دهد که محله شهرک ولی عصر شمالی ، محله شهرک ولی عصر جنوبی و قسمتی از محله شهید رجایی و حتی بخشی از محله شهرک صاحب الزمان منطقه 18 تهران ، جزو محدوده هویتی محله شهرک ولی عصر است. به همین دلیل تعیین حدود و ثغور شهرک ولی عصر به لحاظ هویتی قدری دشوار به نظر می رسد. از نظر هویتی شهرک ولی عصر قدیم با محلات یافت آباد ، نعمت آباد ، وصفنارد و تولید دارو مجاورت دارد. اما با تقسیم بندی های جدید محله شهرک ولی عصر قدری از این حدود با تقسیم محلات بزرگ به محلات کوچکتر دستخوش تغییراتی شده است. به طور مثال محله صادقیه در جنوب شهرک ولی عصر حدود شهرک ولی عصر را از محله نعمت آباد جدا کرده است. با این نگاه صحبت در مورد چنین محله ای دشوار است و باید در مورد معرفی محله شهرک ولی عصر جوانب مختلف موضوع را مورد بررسی قرار داد.
.
شهرک ولی عصر در گذر زمان
محله شهرک ولیعصر مرز میان سه محدوده قدیمی شهر تهران به نام روستای وصفنارد ، روستای اسماعیل آباد و روستای یافت آباد تهران بود و درست در بین این سه محله بزرگ و قدیمی شهر تهران قرار داشت به نوعی که جنوب محله شهرک ولی عصر به روستای اسماعیل آباد ، شرق این محله به محدوده روستای وصفنارد و غرب شهرک ولی عصر به روستای یافت آباد منتهی می شد. به همین ترتیب بود که بخش هایی از محله شهرک ولیعصر در اراضی وصفنارد و بخش هایی از آن در اراضی اسماعیل آباد و بخش هایی دیگر از این محله در اراضی یافت آباد قرار داشت. امروزه اما این محله بیشتر در اراضی قدیم روستاهای وصفنارد و اسماعیل آباد قرار دارد.
.
تاریخچه محله شهرک ولی عصر
یکی از نام های قدیمی شهرک ولیعصر ، فری آباد بود. فری آباد مخفف نامی است که از خاندان فرمانبردار اقتباس شده است. رضا علی فرمانبردار مالک اصلی اراضی محله شهرک ولیعصر بود. رضا علی فرمانبردار همان فردی است که موسس بیمارستان وموسسه خیریه غیاثی در شهرک ولیعصر بود که پس از فوت وی بنا به وصیت او ، توسط فرزندانشان اروجعلی . بروجعلی و قربانعلی تاسیس شده و آن را اداره نموده اند. . وی بخش زیادی از اراضی نعمت آباد ، اسماعیل آباد ، یافت آباد و مهرآباد را خرید و بزرگترین ملاک زمین در محدوده شهرک ولی عصر شد. رضا علی فرمانبردار اولین مالک بزرگ محله شهرک ولی عصر بود که اقدام به آبادانی محله شهرک ولی عصر نموده و این محدوده را به نام ده فری نامگذاری کرد. از آن زمان بخش هایی از اراضی نعمت آباد و یافت آباد و اسماعیل آباد به نام ده فری مشهور شد.
در سال 1335 بود که رضا علی فرمانبردار درگذشت و این املاک میان فرزندانش اروجعلی ، قربانعلی و بروجعلی فرمانبردار تقسیم شد. امروزه نیز بخشی از نوادگان رضا علی فرمانبردار در این محله صاحب املاکی بزرگ هستند و هنوز ساخت و سازهایی را در این منطقه انجام می دهند.
.
از باغبانی تا شهرک سازی در شهرک ولی عصر
اراضی شهرک ولیعصر تا دهه های سی و چهل عمدتا اراضی کشاورزی بودند. اراضی شهرک ولی عصر بیشتر زیر کشت محصولات غلاتی و باغات توت بودند. بزرگترین باغ به جای مانده از آن زمان ، باغ خسروانی یا پاک قائم است که با نام باغ نعیمی نیز مشهور بود. تیمسار خسروانی از درجه داران زمان پهلوی بود که باغ خسروانی را برای همسر خود به نام نعیمی تصاحب کرد و این تنها باغی است که بعد از انقلاب ، در دهه هفتاد با تغییر کاربری مبدل به بوستانی به نام پارک قائم شد. از دهه سی به بعد با شروع مهاجرت اقوام مختلف ، به خصوص اقوام ترک زبان به این محله اراضی شهرک ولیعصر شروع به تغییر کاربری و خرد شدن کرده و مهاجرین با سکونت خود در محله شهرک ولیعصر ، چهره این محله را تغییر داده و آن را مبدل به محله ای مسکونی کردند. بعد از انقلاب نیز با رشد بسیار زیاد جمعیت در محله شهرک ولی عصر ، این محله چهره ای کاملا مسکونی به خود گرفت و بیشتر اراضی کشاورزی و دامداری های این منطقه تبدیل به خانه های مسکونی شدند.
.
شهرک ولیعهد
پیش از انقلاب اسلامی در محدوده شهرک ولیعصر امروزی و بنا بر شواهدی ، ساخت و سازهایی با نام شهرک ولیعهد انجام شده بود و نام بخشی از این محدوده شهرک ولیعهد نامگذاری شده بود.
.
شهرک ولی عصر
با پیروزی انقلابی و روند تغییر نام ها در این محدوده نام شهرک ولیعصر بر روی این محدوده گذاشته شد. شهرک ولی عصر آخرین نامی بود که بر روی این محله گذاشته شد. محله شهرک ولی عصر از آن زمان به بعد دارای هویتی مستقل شد. بدین ترتیب شهرک ولیعصر دیگر تکه هایی از روستاهای وصفنارد و قلعه اسماعیل آباد و یافت آباد نبود ، بلکه این محله با هویتی مستقل در شهر تهران متولد شد.
.
املاک شهرک ولیعصر
املاک شهرک ولیعصر از نظر قیمتی جزو املاکی هستند که با سطح متوسط رو به پایین در سطح تهران خرید و فروش می شوند و به همین دلیل یکی از بهترین گزینه برای خانه اولی ها و کسانی است که خواهان خرید خانه با بودجه هایی کمتر هستند. در شهرک ولیعصر انواع املاک مسکونی با هر نوع بودجه ای را می توان یافت. به دلیل تراکم بالای املاک مسکونی در شهرک ولی عصر ، املاک بسیاری را می توان با متراژهای مختلف از متراژهای پایین تا متراژهای بالا و تجمیعی یافت و این مورد می تواند به خرید شما با هر توان و بودجه ای کمک شایانی کند.
.
معابر و خیابان های مهم شهرک ولی عصر
خیابان بازرگان شهرک ولی عصر
خیابان بازرگان شهرک ولی عصر ، امروزه با نام خیابان شهید رجایی تغییر نام یافته است. خیابان بازرگان از مهمترین خیابان های شهرک ولی عصر است که امروزه تبدیل به بازاری مهم در دل شهرک ولی عصر شده است.
خیابان یاران ، خیابان بهرامی شهرک ولی عصر
خیابان یاران نام قدیمی یکی از خیابان های مهم شهرک ولی عصر است. خیابان یاران در حال حاضر به نام خیابان بهرامی تغییر نام یافته است. خیابان بهرامی بازاری بزرگ را در خود جای داده است. این خیابان مرز کنونی شهرک ولیعصر شمالی و شهرک ولیعصر جنوبی را تشکیل می دهد.
.
اماکن ورزشی شهرک ولیعصر
شهرک ولیعصر دارای اماکن متعدد سرپوشیده و فضای باز میباشد که از این بین میتوان به اماکن زیر اشاره نمود:
ورزشگاه بدر (زمین فوتبال با چمن مصنوعی، سالن چند منظوره، استخر و سونا، زمین مینی فوتبال چمن مصنوعی)
ورزشگاه قائم (سالن چند منظوره، استخر – واقع در ضلع جنوبی پارک قائم)
ورزشگاه الزهرا شماره ۱۷- مخصوص بانوان (سالن چند منظوره – واقع در بخش مرکزی پارک قائم)
استخر سرپوشیده بانوان (واقع در پارک بانوان – روبروی پارک قائم) و ورزشگاه عمرانی در خیابان عمرانی
.
مراکز درمانی مهم در شهرک ولیعصر
بیمارستان غیاثی
بیمارستان غیاثی بزرگترین مرکز درمانی شهرک ولی عصر است که تحت پوشش موسسه خیریه غیاثی قرار دارد.
آدرس بیمارستان غیاثی
شهرک ولی عصر ، خیابان سلیمانی ، نبش خیابان بنایی
شماره تماس بیمارستان غیاثی
66210101
.
محله صادقیه منطقه هجده تهران، محله ای در کنار شهرک ولیعصر
محله صادقیه یکی از محلات منطقه 18 تهران است. محله صادقیه از شمال به خیابان رقر ، از جنوب و شرق به بزرگراه آیت الله سعیدی ، از غرب به خیابان نامدار منتهی می شود. محله صادقیه منطقه 18 با محله های شهرک ولیعصر جنوبی ، محله رجایی ، محله نعمت آباد و محله زهتابی مجاورت دارد.
.
تاریخچه محله صادقیه منطقه 18 تهران
محله صادقیه صادقیه در گذشته جز, اراضی قلعه اسماعیل آباد بود. در روند شهر سازی های جدید این محله جزو محله شهرک ولیعصر قرار گرفت. به دلیل بافت جمعیتی خاص محله صادقیه که بیشتر از اقوام شاهسون منطقه ساوه استان مرکزی بودند ، ساکنین محله تلاش کردند تا محله ای با هویت مستقل داشته باشند. در دهه هشتاد این اتفاق روی داد و محله صادقیه تبدیل به محله ای مستقل در دل منطقه 18 تهران شد.
.
امکانات محله صادقیه
محله صادقیه منطقه هجده به دلیل وسعت اندک و تازه تاسیس بودن ، دارای امکانات شهری کمی است.
.
سرای محله صادقیه
بزرگترین مرکز فرهنگی محله صادقیه سرای محله صادقیه است که بزرگترین مرکز فرهنگی محله صادقیه است. سرای محله صادقیه دارای امکانات بسیار خوب و مطلوب فرهنگی است که خدمات فرهنگی و آموزشی بسیار زیادی را به اهالی محله صادقیه داده است.
.
دسترسی های محله صادقیه منطقه 18
محله صادقیه دارای دسترسی های بسیار خوبی است. دسترسی به بزرگراه ایت الله سعیدی ، اتوبان آزادگان ، بزرگراه چراغی و بزرگراه شهید کاظمی محله صادقیه را در موقعیت بسیار خوبی قرار داده است. این دسترسی خوب به بزرگراه ها و شریان های اصلی جنوب تهران باعث شده است که محله صادقیه بتواند به راحتی به امکانات شهری دسترسی خواهد داشت.
.
دسترسی به مترو
محله صادقیه منطقه 18 دسترسی خوبی به خط مترو 2 تهران دارد. ایستگاه مترو نعمت آباد از داخل محله صادقیه دارای ورودی است و اهالی این محله به راحتی می توانند از این ایستگاه استفاده کنند.
.
سوالات متداول محله شهرک ولیعصر
بازار مبل شهرک ولیعصر کجاست؟
بازار مبل شهرک ولیعصر در چندین قسمت این محله بزرگ تقسیم شده و وجود دارد. میدان زاهدی و خیابان های اطراف آن ، خیابان حیدری جنوبی ، تقاطع بلوار معلم و ابتدای خیابان شهید آقایی ، انتخای بلوار معلم در مجاورت چهارراه یافت آباد و خیابان پژاند از بزرگترین مراکز بازار مبل شهرک ولیعصر هستند. بازار مبل شهرک ولیعصر یکی از هیجان انگیزترین بازار های شهرک ولیعصر است که در جای جای این محله به وجود آمده است. دلیل اصلی توسعه بازار مبل شهرک ولیعصر مجاورت این محله با چهارراه یافت آباد و بازار مبل یافت آباد است. اما بزرگترین قسمت های بازار مبل شهرک ولیعصر ، در بلوار معلم (نرسیده به چهار راه یافت آباد ) و در انتهای خیابان حیدری جنوبی و خیابان پژاند قرار دارد. نکته مثبت بازار مبل شهرک ولیعصر قیمت های نازل تر این بازار نسبت به بازار مبل یافت آباد است.
بهترین جای شهرک ولیعصر کجاست؟
به اعتقاد برخی از مشاورین املاک شهرک ولیعصر خیابان های طالقانی ، شریعتی و خیابان سلیمانی جزو بهترین جای شهرک ولیعصر هستند. این خیابان ها به دلیل دسترسی های خوب و مجاورت با بافت تجاری شهرک ولیعصر از رشد خوبی برخوردارند و قیمت خانه و آپارتمان در این قسمت ها از بقیه قسمت های شهرک ولیعصر بالاتر است.
شهرک ولیعصر تهران کجاست؟
شهرک ولیعصر یکی از محلات منطقه 18 تهران است. این محله در جنوبی ترین قسمت منطقه 18 تهران قرار دارد. در شمال شهرک ولیعصر بلوار معلم قرار داشته و در جنوب این محله بزرگراه آزادگان قرار دارد. این محله از شرق با بزرگراه آیت الله سعیدی و از غرب با پارک قائم محدود شده است. محله شهرک ولیعصر در مجاورت منطقه 17 تهران قرار دارد. در شرق بزرگراه آیت الله سعیدی منطقه 17 و بازار مبل یافت آباد قرار دارد.
چهارراه یافت آباد
چهارراه یافت آباد یکی از مهمترین معابر و مسیرهای دسترسی به محله شهرک ولیعصر است. چهارراه یافت آباد ، تقاطع بزرگراه آیت الله سعیدی و بلوار معلم و خیابان یافت آباد است. این چهار راه معبر اصلی بازار مبل یافت آباد است.
میدان زاهدی شهرک ولیعصر کجاست؟
میدان زاهدی یکی از قدیمی ترین میادین شهرک ولیعصر است. میدان زاهدی در بخش جنوب غربی محله شهرک ولیعصر و در نزدیک قلعه اسماعیل آباد قدیم قرار گرفته است. میدان زاهدی خیابان سجادی را به دو بخش خیابان سجادی شمالی و خیابان سجادی جنوبی تقسیم کرده است و با خیابان های وحدت و خیابان علیخانی تقاطع دارد. میدان زاهدی امروز به یکی از بورس های خرید و فروش مبلمان خانگی و صنایع چوبی شهرک ولیعصر تبدیل شده است.
خیابان یاران شهرک ولیعصر کجاست؟
نام جدید خیابان یاران شهرک ولیعصر خیابان برادران بهرامی است. خیابان یاران از خیابان چهل و پنج متری بهار آغاز شده و تا خیابان آیت الله سعیدی امتداد دارد. بزرگترین مشخصه خیابان یاران بازار مشهور خیابان یاران در تقاطع خیابان حیدری جنوبی تا خیابان سعیدی است. خیابان یاران امروزه به یکی از بازارهای بسیار پر رونق محله شهرک ولیعصر تبدیل شده است. مهمترین قسمت بازار خیابان یاران از تقاطع خیابان حیدری آغاز شده و تا خیابان سعیدی ادامه دارد. خیابان به خیال ، خیابان شریعتی و خیابان مسلمی نیز جزو بازارهای پر رونق شهرک ولیعصر هستند ، اما رونق هیچ کدام از این بازارها به بازار خیابان یاران نمی رسد. بازار خیابان یاران بورس پوشاک و کیف و کفش این محله است. خیابان یاران دارای چهره ای از دستفروشی و بساط گستری است که در شبها جلوه خاصی به این خیابان می بخشد و گشت و گذار شبانه در بازار خیابان یاران دارای حال و هوای خاص خود است.
خیابان بازرگان شهرک ولیعصر
خیابان بازرگان شهرک ولیعصر یکی از مهمترین خیابان های این محله است. خیابان بازرگان امروزه به نام خیابان رجایی تغییر نام داده است. خیابان بازرگان از بلوار معلم آغاز شده و تا خیابان برادران بهرامی امتداد دارد. خیابان بازرگان در گذشته یکی از مهمترین ورودی ها به محله شهرک ولیعصر بود و به همین دلیل امروزه نیز این موقعیت را حفظ کرده است. این موضوع باعث شده است که خیابان بازرگان به یکی از مهمترین خیابان ها و بازارهای شهرک ولیعصر تبدیل شود. خیابان بازرگان از بهترین جاهای شهرک ولیعصر برای کسب و کار و حتی سکونت است.
شهرک ولیعصر منطقه چند تهران است؟
شهرک ولیعصر در منطقه 18 تهران قرار گرفته است. این محله در کنار محلاتی مانند یافت آباد و تولید دارو قرار دارد و از محلات قدیمی این منطقه است. شهرک ولیعصر همراه با محلاتی مانند محله تولید دارو و محله شادآباد شکل گرفت و از این جهت نسبت به محلاتی مانند یافت آباد و قلعه اسماعیل آباد جدیدتر است.
.
آدرس شهرک ولیعصر یافت آباد
آدرس شهرک ولیعصر یافت آباد از دو طریق شناخته می شود. در سمت چهارراه یافت آباد و در ضلع شرقی این تقاطع خیابان یافت آباد و بازار مبل یافت آباد قرار دارد و به همین دلیل برخی برای یافتن آدرس شهرک ولیعصر از سمت چهارراه یافت آباد و بازار مبل یافت آباد دنبال این محله می گردند. از سمت غرب این محله اما محله اصلی یافت آباد قرار دارد. محله یافت آباد از طریق بلوار معلم به شهرک ولیعصر دسترسی داشته و برخی نیز آدرس شهرک ولیعصر را از سمت محله یافت آباد شناخته و برای رفتن به این محله از ورودی غربی بلوار معلم استفاده می کنند.
.
تاریخچه پارک قائم
باغ نعیمی و باغ خسروانی نام های قدیمی پارک قائم بودند. مساحت پارک قائم 40 هکتار است که از این نظر بوستان بزرگی محسوب می شود. پارک قائم بزرگترین بوستان منطقه 18 تهران و یکی از بزرگترین بوستان های تهران است. پارک قائم در گذشته جزو اراضی کشاورزی این منطقه بود و کشاورزان و رعیت بسیاری در این اراضی کشت و زرع داشتند. در دهه 30 سرتیپ پرویز خسروانی که از درجه داران ارتش پهلوی بود این زمین ها را از رعیت و کشاورزان منطقه تصاحب کرده و برای خود سند صادر کرد.
سرتیپ خسروانی که از درجه داران نزدیک به دربار محمد رضا شاه بود این تصاحب را با قوه زور انجام داد و کشاورزان را از کل این اراضی بیرون کرد. به گفته یکی از اهالی قدیم این منطقه ، سرتیپ خسروانی پس از تصاحب این زمین ها ، کل کوره های آجر پزی و معادن شن و ماسه منطقه را مامور به ارسال مصالح ساختمانی کرده و ظرف چندین روز دیواری بزرگ را در اطراف این زمین کشید تا تصاحب خود را بر این زمین ها مسجل کند. پس از تصاحب این قطعه باغ بزرگ ، این باغ ، به باغ خسروانی مشهور شد. سرتیپ خسروانی پس از تصاحب این باغ بزرگ ، آن را به همسر خود ملیحه نعیمی بخشید.
این باغ تا زمان انقلاب اسلامی ایران در تملک این خانواده بود و با نام های باغ نعیمی و یا باغ خسروانی می شناختند. پس از انقلاب و با فرار خانواده خسروانی از کشور ، تا مدت ها این زمین ها بلاتکلیف مانده و مورد استفاده برخی از کشاورزان برای کاشت محصولات صیفی قرار گرفت. در دهه هفتاد و با آغاز روند ساخت پارک ها و فضای سبز در شهر تهران ، این باغ نیز مورد توجه شهرداری قرار گرفت و باغ نعیمی یا باغ خسروانی پس از حدود 15 سال بلاتکلیفی مبدل به پارک قائم شد. این بوستان توسط رییس جمهور وقت آن زمان سید محمد خاتمی افتتاح شد.
.
منبع:
کوچه گرد | https://kochegard.ir