تجریش پلازا

مجموعه‌ای با موضوعات فرهنگی، علمی، ادبی، سرگرمی

تهران گردی

راهنمای جامع و معرفی جاذبه‌های گردشگری تهران و شمیرانات

ژورنال‌ و دانشنامه

دانشنامه‌ها و مجله‌های آنلاین با موضوعات گوناگون

جعبه ابزار آنلاین

مجموعه‌ای از ابزارهای کاربردی آنلاین با موضوعات گوناگون

اصناف و مشاغل

جستجوی مشاغل و کسب‌وکارهای ایران در اصناف گوناگون

تماس با ما

ارتباط با بخش پشتیبانی و ارسال درخواست، پیشنهاد یا انتقاد

منابع

منابع تصاویر و مطالبی که به صورت بازنشر جهت ارتقای سطح دانش و اطلاعات عمومی بصورت رایگان قرار داده شده اند

قوانین

مجموعه ضوابط و قوانین استفاده کاربران و مخاطبان محترم

محله وصفنارد

محله وصفنارد یکی از محلات منطقه 17 تهران است. محله وصفنارد جزو قدیمی ترین محلات شهر تهران است. محله وصفنارد جزو شناسنامه های محلات جنوب تهران است. محله وصفنارد امروز با وصفنارد گذشته تفاوت فاحشی دارد. محله وصفنارد امروز محله ای کوچک در منطقه هفده تهران است ، در حالیکه وصفنارد قدیم روستایی در همین نقطه همراه با اراضی بسیار زیادی بود که بسیاری از محلات منطقه هفده و بخش هایی از محله شهرک ولیعصر منطقه هجده جزو اراضی روستای وصفنارد بوده است. وصفنارد امروز محله ای در کنار بزرگراه آیت الله سعیدی است که از شمال با میدان بهاران، خیابان برادران بهرامی، خیابان سجاد جنوبی و خیابان شهید آقایاری، از جنوب با خیابان مهر ، از غرب با بزرگراه آیت الله سعیدی ، از شرق با خیابان سلامت، خیابان مجتبی متین و خیابان نسترن محدود شده است و با محله‌های ‌ولیعصر جنوبی، ولیعصر شمالی، شاندیز، زهتابی، امام سجاد، جلیلی مجاور است.

.

تاریخچه وصفنارد

روستای وصفنارد در گذشته روستایی بسیار بزرگ در محدوده جنوب غرب تهران بود. روستای وصفنارد جزو اراضی روستای بزرگ غار به شمار می رفت. روستای وصفنارد در کنار قلعه اسماعیل آباد و محله یافت آباد جزو سه روستای بزرگ و به نامی بودند که بیشترین نقش را در سکونت مردم در محدوده جنوب غرب تهران داشتند. بزرگترین این روستاها روستای وصفنارد بود که اراضی آن از چها راه امامزاده معصوم تا شهرک ولیعصر و از جنوب قلعه جی تا نزدیکی نعمت آباد تهران ادامه داشت.

.

وصفنارد قدیم

وصفنارد قدیم یادآور روستایی بزرگ و اصیل است. وصفنارد قدیم در منطقه ای قرار داشت که اطراف آن سرشار از آبادی بود و زندگی بی وقفه در آن جریان داشت. وصفنارد قدیم را جزئی از روستای غار یا دروازه غار می دانند. اما باید دانست که وصفنارد در قدیم بسیار با شکوه بود. وجود امامزاده زید در این منطقه نشاندهنده تاریخچه پر از رمز و راز این منطقه است و می توان آن را شناسنامه منطقه 17 تهران و شناسنامه ای برای بخش های وسیعی از منطقه 18 تهران در نظر گرفت ، چرا که بخش های وسیعی از این دو منطقه تحت پوشش و تملک این روستای بزرگ بوده است. حتی بخش های از منطقه 19 تهران مانند محله نعمت آباد و عبدل اباد نیز تحت پوشش روستای وصفنارد بوده اند. گر چه امروزه در منطقه 17 تهران بیشتر نام هایی مانند فلاح یا محله ابوذر شناخته شده است ، اما تمامی این مناطق در گذشته تحت نفوذ روستای وصفنارد قدیم بوده اند و بسیار پیش تر از آن که در این منطقه نام هایی چون فلاح ، مقدم ، جلیلی و شاندیز به وجود ایند ، نام بلند آوازه وصفنارد در این منطقه طنین انداز بود. یخچال های وصفنارد هرزآب های رودخانه های تهران را در فصل زمستان تبدیل به یخ می کرد و در گرمای تابستان خنکی را به زندگی ساکنین این منطقه هدیه می داد. یخچال های وصفنارد قدیم تا دهه 40 نیز در اطراف این روستا وجود داشتند. اما با تغییرات اقلیمی و گرم شدن هوای کره زمین و روند شهرسازی در تهران این یخچال ها همگی از بین رفته و تبدیل به مناطق مسکونی شده اند. شاید برای ما هم قابل تصور نباشد که روزگاری تا دهه 40 در مناطقی مانند شهرک ولیعصر و یا میدان بهاران وصفنارد ، یخچال هایی طبیعی وجود داشتند که تا تابستان یخ را در خود نگاه می داشتند. از دیگر عناصری که می توان برای شناسنامه وصفنارد در نظر گرفت ، این است که وصفنارد در مسیر تهران قزوین قرار داشت و مسافران تهران برای رسیدن به قزوین از این منطقه تردد می کردند. مسجد اعظم وصفنارد نیز سابقه ای چند صد ساله را در خود دارد. قدمت مسجد اعظم وصفنارد را بیش از دویست سال تخمین زده اند و به همین دلیل است که گفته می شود ، اگر ما بخواهیم شناسنامه ای مشخص و تاریخ دار برای منطقه 17 تهران در نظر بگیریم به محله های وصفنارد و امامزاده حسن خواهیم رسید.

.

یخچال های محله وصفنارد

روستای وصفنارد در زمستان ها محل تولید یخ تابستانی منطقه بود. چندین یخچال طبیعی در روستای وصفنارد وجود داشت. یخچال های وصفنارد آب انبارهایی بودند که برای تولید و گردش سرما در تابستان در بالای این آب انبارها بادکش هایی درست کرده بودن که هوای سرد را در داخل آب انبار به گردش در می آورد و آب داخل آب انبار یخ می زد. این یخ در بهار و تابستان کالایی با ارزش بود که مردم برای خنک شدن و خوردن آب خنک و شربت از آن استفاده می کردند. یکی از این یخچال ها در چهارراه یافت اباد و محله شهرک ولیعصر وجود داشت که تا اواخر دهه چهل نیز این یخچال طبیعی کار می کرد.

.

وصفنارد شناسنامه منطقه هفده تهران

بی شک باید وصفنارد را شناسنامه منطقه هفده تهران در نظر گرفت. هیچ روستایی در تهران قدیم به بزرگی و شهرت وصفنارد نبوده است و هیچ کدام از محلات امروزی منطقه هفده نامی قدیمی تر از وصفنارد را در خود ندارند. اکثر نامگذاری محلات منطقه هفده تهران مربوط به دهه های 30 به بعد اتفاق افتاده است ، در حالی که نام وصفنارد در چند صد سال گذشته بر روی این منطقه بوده است. بسیاری از محله های به نام امروز تهران مانند فلاح ، شهرک ولیعصر ، جلیلی ، آذری ، شاندیز ، زهتابی و مقدم ، در گذشته جزو روستای وصفنارد بودند. وصفنارد بزرگترین نام و جغرافیای منطقه هفده تهران بود.

.

اماکن گردشگری وصفنارد

‫ امامزاده زید و قبرستان وصفنارد‬‎
امامزاده زید ، از نوادگان امام سجاد (ع ) بود. امامزاده زید ، در گذشته زیارتگاه و گورستان روستای وصفنارد بود. همین موضوع نشاندهنده قدمت تاریخی روستای وصفنارد است. امامزاده زید امروزه در محدوده شهرک ولیعصر منطقه هجده تهران قرار دارد ، اما این بقعه و زیارتگاه در گذشته جزو روستای وصفنارد و گورستان این روستا بود. زمین امامزاده زید وصفنارد توسط مشهدی احمد علی فروزان فرزند ملا علی محمد بختیاری از بزرگان و ساکنین محله وصفنارد قدیم در زمان مضفرالدین شاه وقف امامزاده زید شد. از همان زمان ساکنین روستای وصفنارد توانستند که اموات خود را در این امامزاده دفن کنند و این امامزاده مبدل به امامزاده وقبرستانی برای دفن اموات عموم مردم شد.

مسجد اعظم وصفنارد

مسجد اعظم وصفنارد از قدیمی ترین مساجد محدوده وصفنارد بود. زمین مسجد اعظم وصفنارد وقف یکی از بزرگان خاندان عباسقلی بود که بنا بر وصیت ایشان زمین مسجد اعظم وصفنارد و حمام قدیم وصفنارد را برای ساخت این مسجد و زمین وقف کردند. از حمام قدیم وصفنارد ، امروزه اثری باقی نمانده است ، اما مسجد اعظم وصفنارد ، امروز به یکی از بزرگترین مساجد منطقه هفده تبدیل شده و امروز نیز در همین محله است.

فرهنگسرای بهاران ، فرهنگسرای شهید قاسم سلیمانی ،

فرهنگسرای بهاران یکی از بزرگترین مراکز فرهنگی جنوب تهران است که در محله وصفنارد واقع شده است. فرهنگسرای بهاران در سال 1376 در محله وصفنارد ساخته شد. فرهنگسرای بهاران دارای امکانات بسیار خوبی در نوع و زمان خود بود. سالن سینما ، کتابخانه و فروشگاه شهروند از جمله این امکانات بودند.

.
منبع:
کوچه گرد | https://kochegard.ir

error: Alert: Content selection is disabled!!