محله ابن بابویه محله ای قدیمی در شهر ری و منطقه ۲۰ تهران است. محله ابن بابویه از جمله محلاتی است که قدمت آن با قدمت طولانی شهر ری همطراز است. شاید بتوان این محله را جزو قدیمی ترین محلات تهران نام برد که قدمت آن به هزاران سال قبل از تاریخ تهران می رسد. آرامگاه ابن بابویه ، آرامستان ابن بابویه و برج طغرل سه اثر بزرگ و تاریخی این محله قدیمی است.
.
محله ابن بابویه کجاست
محله ابن بابویه در شهر ری قرار دارد. این محله از شمال با بزرگراه کریمی از غرب با خیابان فداییان اسلام و از جنوب با بزرگراه تهران _ ورامین محدود شده است و با محله های اقدسیه شهر ری ، محله دیلمان ، محله صفائیه و محله شهادت همجوار است.
.
آرامگاه ابن بابویه
آرامگاه ابن بابویه در محله ابن بابویه و در مجاورت بزرگراه کریمی و خیابان غیوری قرار دارد. آرامگاه ابن بابویه ، آرامگاه شیخ صدوق متکلم و محدث بزرگ شیعه در قرن چهارم هجری است. پدر شیخ صدوق از فقهای بزرگ زمان امام محمد عسگری (ع) بود و مورد احترام ایشان قرار داشت. شیخ صدوق در قم متولد شد و در سن هفتاد و پنج سالگی در شهر ری مدفون شد. محل دفن شیخ صدوق از همان زمان زیارتگاه شیعیان شده و برای وز آرامگاهی ساخته شد که این آرامگاه تا با امروز نیز مورد توجه شیعیان است. آرامگاه ابن بابویه در طول تاریخ دارای ارزش و حرمت بود و به همین دلیل این مکان جزو بقاع متبرکه شهر ری شد.
.
برج طغرل
برج طغرل یکی از مشهورترین بناهای تاریخی ابن بابویه است. بنای برج طغرل از آثار به جای مانده از دوره سلجوقی است که جزو جاهای دیدنی تهران است. برج طغرل از قدیمی ترین آثار تاریخی تهران است که در شهر ری قرار دارد. برج طغرل اثری ثبت شده و بسیار ارزشمند در فهرست آثار ملی ایران است. نام دیگر برج طغرل ، برج خلیفه یزید است. ارتفاع این برج ۲۰ متر است که این ارتفاع بدون احتساب گنبد برج محاسبه میشود که این گنبد امروزه از بین رفته است. برخی معتقدند که برج طغرل محل دفن طغرل بیک سلجوقی است. طغرل بیک سلجوقی در اواخر عمر دچار بیماری شد و برای بهبودی مدتی را در تجریش گذراند ، اما در شهر ری از دنیا رفت و در برج طغرل مدفون شد. برخی دیگر از مورخین و کارشناسان ، برج طغرل را محل دفن خلیل سلطان از فرزندان تیمور لنگ و همسر وی شاد الملک می دانند. در مورد کاربردهای برج طغرل موارد متعددی ذکر شده است. برخی معتقدند که برج طغرل در شبها کارکرد شناسایی مسیر را برای مسافرین جاده ابریشم داشته و برخی دیگر معتقدند برج طغرل کارکرد گاه شماری و یا نوعی ساعت آفتابی بوده است. اما هر چه باشد ، برج طغرل جزو قدیمی ترین آثار تاریخی تهران و شهر ری است.
.
خیابان ابن بابویه
خیابان ابن بابویه از مشهورترین خیابان های محله ابن بابویه است. خیابان ابن بابویه ، خیابانی است که بزرگراه کریمی را به بزرگراه تهران _ ورامین متصل می کند. برج طغرل در شرق خیابان ابن بابویه و آرامگاه ابن بابویه و گورستان ابن بابویه در غرب خیابان ابن بابویه قرار دارد. این خیابان را نیز می توان جزو قديمی ترین خیابان های تهران نام برد که از سال های بسیار دور در مجاورت این آثار تاریخی قرار داشته است. خیابان ابن بابویه به جهت مجاورت با این آثار تاریخی ، دارای ارزش فرهنگی بسیار بالایی است.
.
گورستان ابن بابویه
به دلیل حرمت و ارزش آرامگاه ابن بابویه در کنار این آرامگاه ، گورستانی به وجود آمد که به گورستان ابن بابویه مشهور شد. گورستان ابن بابویه را می توان قدیمی ترین آرامستان تهران نام برد. قدمت هیچ کدام از آرامستان های تهران به قدمت تاریخی گورستان ابن بابویه نخواهد رسید. بسیاری از افراد مشهور تهران و شهر ری در گورستان ابن بابویه مدفون شده اند.
لیست مشاهیر گورستان ابن بابویه بسیار بلند است. غلامرضا تختی ، محمد علی فروغی ، علی اکبر دهخدا ، رکن الدین مختاری ، رحیم مؤذن زاده اردبیلی ، رجبعلی خیاط ، هادی اسلامی ، مرشد چویی، احمد ناظم زاده کرمانی ، حسین فاطمی ، اشرف الملوک فخر الدوله و میرزاده عشقی از جمله مشاهیر بزرگی هستند که در گورستان ابن بابویه دفن شده اند. گورستان ابن بابویه و آرامگاه ابن بابویه جزو نشانه های قدمت تاریخی ری هستند. مساحت گورستان ابن بابویه ۱۲ هکتار است و از این نظر گورستان ابن بابویه بعد از بهشت زهرای تهران ، دومین گورستان بزرگ تهران است.
.
مسیر دسترسی به محله ابن بابویه
بهترین مسیر برای رفتن به محله ابن بابویه ، از تهران ، خیابان فداییان اسلام است. خیابان فداییان اسلام از بزرگراه آزادگان دسترسی بسیار مناسبی به این محله داشته و اغلب مسافرین شهر ری خود را از این خیابان به محله ابن بابویه می رسانند. برای رسیدن به محله ابن بابویه باید از خیابان فداییان اسلام وارد شهر ری شده و بعد از بزرگراه کریمی وارد محله ابن بابویه خواهید رسید.
.
سه راه ورامین
ابن بابویه محل تلاقی یکی از مهمترین تقاطع های قدیمی شهر تهران است. سه راه ورامین یکی از سه راه های تاریخی شهر ری است. سه راه ورامین محل تقاطع و مسیر دسترسی بین شهرهای ری ، تهران و ورامین را ایجاد می کرد و به همین دلیل دارای اهمیت فراوانی است. هر کدام از شهر های تهران ، ری و ورامین در تاریخ خود ، ارتباطات بسیاری با یکدیگر داشتند. ارتباطات تاریخی این شهرها شامل ارتباطات اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی بود و این ارتباطات از سه راه ورامین به یکدیگر گره می خورد. به خصوص ، این ارتباطات در یکصد ساله اخیر به نهایت خود رسیده است و تحولات هر کدام از این شهرها تاثیر مستقیمی با یکدیگر داشته است.
این سه راه تاریخی در محله ابن بابویه قرار داشت و هنوز نیز سه راه ورامین جزو پر تردد ترین سه راه های شهر ری است. سه راه ورامین را امروز میدان بسیج نامگذاری کرده اند و میدان بسیج شهر ری محل تلاقی خیابان ابن بابویه ، خیابان فداییان اسلام ، خیابان غیوری و بزرگراه تهران – ورامین است. برای رسیدن به میدان بسیج شهر ری ، از طرف تهران ، باید از خیابان فداییان اسلام و یا خیابان ابن بابویه خود را به میدان بسیج شهر ری یا سه راه ورامین رساند. سه راه ورامین خود نشانه ای دیگر از قدمت تاریخی و اهمیت تاریخی ابن بابویه است که کمتر در نوشته های مربوط به این محله به آن پرداخته شده است.
.
چشمه علی
چشمه علی که بزرگترین نماد هویتی شهر ری است در خیابان ابن بابویه قرار دارد. چشمه علی بزرگترین نماد باستانی شهر ری است. آثار کشف شده در چشمه علی تاریخ شهر ری را به هشت هزار سال قبل می رساند. تپه باستانی چشمه علی در کنار باروی شهر ری قرار دارد. چشمه علی نشانه بسیار مستدلی بر تاریخ باستانی شهر ری است. کاوشهای باستان شناسی در تپه چشمه علی در سال های 1313 تا 1315 پرده از حقایق بزرگی برداشت و نشان داد که ری یکی از بزرگترین شهر های باستانی در زمان خود بوده است. تپه چشمه علی نیز در مجاورت ابن بابویه ، دژ رشکان و باروی ری ، جزو آثار گرانقدر ری است.
.
دژ رشکان
دژ رشکان یکی از بزرگترین آثار باستانی شهر ری است که در نزدیکی آرامگاه ابن بابویه ، گورستان ابن بابویه ، چشمه علی و باروی ری قرار دارد. دژ رشکان از جمله قلعه های محافظتی شهر ری در زمان اشکانیان و ساسانیان بود. دژ رشکان با مصالح سنگ و ساروچ ساخته شده است و پس از سال ها از دل زمین بیرون آمد و وجود این دژ نیز اثبات می کند که شهر ری در زمان پیش از اسلام از شهرهای بزرگ جهان بود.
.
منبع:
کوچه گرد | https://kochegard.ir