محله امامزاده حسن از محلات منطقه 17 تهران است که در مجاورت محله آذری ، محله سلیمانی ، محله شاندیز ، محله باغ خزانه ، محله طوس و محله فلاح قرار داشته و از شمال با خیابان قزوین ، از شرق با خیابان مهمان نوازان ، از جنوب با رشیدی جهان و از غرب با خیابان لقمان حکیم محدود شده است.
.
تاریخچه محله امامزاده حسن
محله امامزاده حسن در گذشته جزو قلعه جی پایین بود. اولین نشانه قدمت تاریخی محله امامزاده حسن وجود بقعه متبرکه امامزاده حسن (ع) در این منطقه بود و به دلیل شهرت این امامزاده ، مورد توجه بسیاری از شاهان قاجار قرار داشت ، به طوری که شاهان قاجار برای این بقعه بنا و کتیبه و صحن ساختند. قلعه امامزاده حسن در کنار بارگاه امامزاده وجود داشت و اهالی این منطقه برای محافظت از خود در این قلعه زندگی می کردند. در زمان قاجار این روستا را به امین الملک ، برادر امین السلطان فروختند و تا مدتها این منطقه در مالکیت امین الملک بود به طوری که نام امین الملک تا کنون نیز در جای جای این محله دیده می شود. به دلیل شهرت و رفت و آمد زوار امامزاده حسن ، بازاری در نزدیکی این امامزاده قرار داشت و موجب رفت و آمد بیشتر زمزم را به این محله فراهم کرده بود. در دهه 20 رشد تهران آغاز شد و محله امامزاده حسن نیز به دلیل نزدیکی به دروازه قزوین و همچنین مناطق حریم تهران مانند امامزاده معصوم ، پادگان قلعه مرغی ، میدان گمرک و راه آهن و محله جوادیه ، هم عرض با این مناطق شروع به توسعه کرد.
ترک نشینی در امامزاده حسن
مهاجرت به محله امامزاده حسن نیز مانند محله آذری بیشتر از اقوام ترک زبان بود. به دلیل وجود کارخانه ها و کارگاه های بسیار زیاد در مناطق هم جوار و نیاز به نیروی کار روند مهاجرت به این مناطق بسیار زیاد شده بود. این روند مهاجرت باعث شد تا این منطقه رنگ و بوی شهرنشینی به خود گیرد. پس از انقلاب دیگر مردم این محله را شناخته بودند و برای خرید و زیارت به امامزاده حسن می رفتند. بازار امامزاده حسن در دهه 60 و 70 توسعه پیدا کرد و در دهه 80 و 90 به بازاری تمام عیار در این منطقه تبدیل شد. محله امامزاده حسن توسعه بسیار خوبی را در سال های اخیر داشته و از محلات خوب منطقه 17 تهران است.
.
دسترسی محله امامزاده حسن
تقریبا می توان گفت که دسترسی اصلی محله امامزاده حسن از خیابان قزوین است. خیابان قزوین بیشترین ورودی ها را به محله امامزاده حسن داشته و نقشی اساسی در توسعه این محله داشته است.
حمل و نقل عمومی
محله امامزاده حسن از نظر حمل و نقل عمومی شرایط مناسبی را دارد. در خیابان قزوین و پایانه شمشیری خطوط اتوبوسرانی برای دسترسی به نقاط مهم غرب تهران وجود دارد. در همین خیابان نیز خط بی آر تی اتوبوسرانی دسترسی این محله را به بسیاری از مناطق تهران فراهم می کند و همچنین خطوط تاکسی رانی پایانه شمشیری نیز برای نقاط مهم غرب تهران و مرکز تهران را فراهم می کند.
دسترسی به مترو
نزدیکترین ایستگاه مترو به محله امامزاده حسن ، ایستگاه مترو آزادی و یا ایستگاه مترو بریانک است. این محله فاصله بسیاری را با ایستگاه مترو دارد و بیشتر اهالی محله برای دسترسی از خطوط تاکسی را نی و اتوبوسرانی استفاده می کنند ، اما می توان گفت که بهترین راه دسترسی به مترو برای این محله ایستگاه مترو آزادی است.
.
اماکن مشهور محله امامزاده حسن
بازار امین الملک نام قدیمی بازاری بود که بعدها به نام بازار امامزاده حسن شهرت یافت. بازار امامزاده حسن از قدیمی ترین بازارهای تهران است که در محله امامزاده حسن قرار دارد. بازار امامزاده حسن در گذشته مهمترین و بزرگترین بازار جنوب تهران بود که بیشتر به عرضه انواع پوشاک و کیف و کفش می پرداخت ، اما با گذر زمان لوازم خانگی و لوازم آرایشی و بهداشتی و عروس و داماد نیز به این بازار اضافه شد. بازار امامزاده حسن در خیابانی به همین نام و در کنار صحن مقدس امامزاده حسن قرار دارد. این بازار از اواخر دهه 60 و اوایل دهه هفتاد شکل و شمایلی جدید به خود گرفت و پاساژهای بسیاری در این خیابان احداث شدند. در ابتدا پاساژهای بازار ، بیشتر به سبک پاساژهای قدیمی یک طبقه بودند ، اما در دهه هشتاد و با شهرت یافتن نام این بازار در میان اهالی جنوب تهران ، پاساژهای چند طبقه و مراکز خرید متنوعی در آن ایجاد شد. امروزه بازار امامزاده حسن از بازارهای بسیار خوب منطقه 17 تهران است که بسیاری از مشتریان این بازار از مناطق همجوار مانند منطقه 18 تهران و منطقه 9 تهران و دیگر مناطق به این بازار می روند.
امامزاده حسن
بقعه امامزاده حسن (ع) از اماکن زیارتی محله امامزاده حسن است. صحن متبرکه امامزاده حسن در خیابانی به همین نام قرار دارد و از نشانه های قدمت تاریخی این محله است. امامزاده حسن را یکی از نوادگان امام حسن مجتبی و پسر عموی شاه عبدالعظیم می شناسند. ساخت بنای امامزاده حسن مربوط به زمان قاجار است. خطوط و کتیبه های امامزاده حسن مربوط به دوران فتحعلی شاه قاجار و ناصرالدین شاه قاجار است. امامزاده حسن در ادوار مختلف مورد توجه بوده است و به همین دلیل بسیاری از زوار ایشان از مناطق همجوار به زیارت امامزاده حسن می رفتند. امامزاده حسن را می توان بزرگترین شناسنامه و عنصر هویتی محله امامزاده حسن دانست. این مکان مذهبی یکی از شناسنامه های محله و حتی از عناصر هویتی منطقه هفده است که باعث تشکیل بافت مسکونی و همچنین بازاری پر تردد در این محله شده است. این مکان با فاصله ای اندک از اماکنی مانند امامزاده زید و روستای وصفنارد قرار دارد که تمامی این اسامی ، از جمله نام هایی هستند که صدها سال در این منطقه رواج داشته و باعث شده اند تا زندگی در آن جاری و ساری باشد.
بازار امامزاده حسن
بازار امامزاده حسن از جمله اولین بازارهای مناطق جنوب تهران است. همچنین بازار امامزاده حسن از قدیمی ترین بازارهای تهران است ، چرا که بسیاری از بازارهای تهران مانند بازار سلسبیل و بازار عبدل آباد و یا بازارهای مناطق مرکزی به جز بازار بزرگ تهران ، از دهه ۵۰ به بعد شکل گرفته و اما قدمت بازار امامزاده حسن و خیابان امین الملک ، بسیار بیش از این ها است. البته نمی توان درباره این بازار قدمتی مانند بازار ری ، یا بازار تجریش قائل شد و تحقیقات جامعی نیز امروزه در دسترس نیست ، اما به یقین می توان گفت که به دلیل وجود مکانی مانند بقعه امامزاده حسن ، بعید نیست قدمت بازار امامزاده حسن به بیش از دویست و با جتی سیصد سال نیز برسد. بازار امامزاده حسن ، امروزه از جمله بازارهای بسیار پرتردد جنوب تهران است. در این بازار ، انواع پوشاک مردانه و زنانه کیف و کفش ، سیسمونی کودک ، جهیزیه عروس ، خرید عروسی ، لوازم خانگی ، گوشی موبایل ، طلا و جواهر و هر آنچه از انواع مایحتاج خانواده ها را مز توان یافت و بهتر است بدانید قیمت اجناس بازار امامزاده حسن از بسیاری از بازارهای همنوع خود در تهران پایینتر است و به همین دلیل بافت مناسبی را برای خرید خانواده ها ایجاد کرده است. رنگ و بوی گذشته بازار امامزاده حسن چند فروشگاه و یکی ، دوتا پاساژ کوچک در کنار خیابان امین الملک بود ، اما امروزه بازار امامزاده حسن پر از پاساژ های چند طبقه و رنگارنگی شدا است که در جای جای این خیابان پراکنده شده است. امروز هر گوشه ای از خیابان امین الملک و حتی زیر زمین منازل تبدیل به بازارهایی رنگارنگ شده است که مایحتاج مردم را با قیمتی مناسب تامین می کنند.
فرهنگسرای قرآن
فرهنگسرای قرآن از جمله مراکز مهم فرهنگی در مجاورت محله امامزاده حسن است. فرهنگسرای قرآن در سال 1379 جهت کمک به آموزش و ترویج مفاهیم قرآنی احداث شد و از همان زمان نیز جزو اماکن فرهنگی بسیار خوب در جنوب تهران شده است.
آدرس فرهنگسرای قرآن
تهران ، نرسیده به سه راه آذری ، نبش خیابان شهید کاظمی
02155775141
مجموعه ورزشی چمران
مجموعه ورزشی چمران از مراکز خوب ورزشی در محله امامزاده حسن است. مجموعه ورزشی چمران از ورزشگاه های قدیمی و بسیار خوب در جنوب تهران است که ورزشکاران بسیاری در رده های ملی را به جامعه ورزشی کشور تحویل داده است.
.
مراکز درمانی محله امامزاده حسن
بیمارستان ضیاییان
بیمارستان غیاثی
نزدیکترین بیمارستان ها به محله امامزاده حسن ، بیمارستان غیاثی در شهرک ولیعصر و بیمارستان ضیائیان در محله فلاح هستند.
.
خیابان های امامزاده حسن
دو راه قپان
دو راهی قپان یکی از مهمترین مسیرهای دسترسی به امامزاده حسن است. دوراهی قپان از نام های قدیمی در این منطقه است و دلیل نامگذاری دو راهی قپان ، وجود باسکولی بزرگ برای توزین بارهای سنگین در این محل بود. دوراهی قپان در خیابان قزوین ، بعد از چهار راه امامزاده معصوم قرار گرفته و خیابان قزوین و خیابان امامزاده حسن را به همدیگر متصل می کند.
خیابان لقمان حکیم
خیابان لقمان حکیم امامزاده حسن از معروفترین خیابان های این محله است. دلیل شهرت خیابان لقمان حکیم نیز آن است که این خیابان از مهمترین خیابان هایی است که خیابان امامزاده حسن را به خیابان قزوین متصل می کند.
.
سرای محله امامزاده حسن
سرای محله امامزاده حسن از مهمترین مراکز فرهنگی محله امامزاده حسن است. کلاسهای سرای محله امامزاده حسن خدمات بسیار خوبی را به اهالی این محله داده است.
آدرس سرای محله امامزاده حسن
تهران – سه راه آذری – خیابان شهید صبوری – کوچه محمد زاده
شماره تلفن
02155707700
.
منبع:
کوچه گرد | https://kochegard.ir