تجریش پلازا

مجموعه‌ای با موضوعات فرهنگی، علمی، ادبی، سرگرمی

تهران گردی

راهنمای جامع و معرفی جاذبه‌های گردشگری تهران و شمیرانات

ژورنال‌ و دانشنامه

دانشنامه‌ها و مجله‌های آنلاین با موضوعات گوناگون

جعبه ابزار آنلاین

مجموعه‌ای از ابزارهای کاربردی آنلاین با موضوعات گوناگون

اصناف و مشاغل

جستجوی مشاغل و کسب‌وکارهای ایران در اصناف گوناگون

تماس با ما

ارتباط با بخش پشتیبانی و ارسال درخواست، پیشنهاد یا انتقاد

منابع

منابع تصاویر و مطالبی که به صورت بازنشر جهت ارتقای سطح دانش و اطلاعات عمومی بصورت رایگان قرار داده شده اند

قوانین

مجموعه ضوابط و قوانین استفاده کاربران و مخاطبان محترم

محله حصار بوعلی

حصار بوعلی یکی از محلات منطقه 1 تهران و شمیرانات است. حصار بوعلی از محلات تاریخی و قدیمی تهران است که حتی تا سه دهه پیش نیز آثار زیادی از خانه های قدیمی و بافت این محله تاریخی در آن یافت می شد. حتی روایتی درباره نامگذاری حصار بوعلی به ابن سینا بازمی گردد که این روایت گر چه چندان متقن نیست ، اما می تواند نمایانگر قدمت تاریخی این محله باشد. حصار بوعلی اما روستایی در نزدیکی کاخ صاحبقرانیه بود و این اتفاق برای شکل گیری محله ای معتبر و به نام حصار بوعلی کافی بود.

.


حصار بوعلی کجاست؟

حصار بوعلی از محله های منطقه 1 تهران است که از شمال با خیابان باهنر ، از جنوب با خیابان لواسانی ، از شرق با خیابان پاسداران و از غرب با خیابان بازدار محدود شده است و با محله های دزاشیب ، محله فرمانیه ، محله نیاوران ، محله کاشانک و آجودانیه و محله جماران مجاورت دارد. برای یافتن هرچه بهتر این محله می توان گفت که حصار بوعلی از شرق با نیاوران و از غرب با دزاشیب همسایگی دارد.

.


تاریخچه حصار بوعلی

حصار بوعلی روستایی قدیمی در مجاور منطقه نیاوران بود. قدمت حصار بوعلی از مناطقی مانند نیاوران نیز چه بسیار بیشتر است ، چرا که این مناطق قبل از زمان قاجار دارای بافت مسکونی نبودند ، اما روستای حصار بوعلی دارای بافت روستایی بوده است. حصار بوعلی به دلیل نزدیکی به منطقه تجریش ، و دزاشیب دارای رفت و آمدی بود و برخی قدمت این منطقه را با مناطقی مانند کن ، قیطریه ، چیذر ، اراج و دربند و محله امامزاده قاسم ، هم طراز دانسته اند.

.


روایتی درباره معنی و وجه تسمیه حصار بوعلی

روایتی را که منجر به شکل گیری نام حصار بوعلی شده است ، جالب توجه است. این روایت مربوط به سفر بوعلی سینا ، فیلسوف و پزشک بزرگ ایرانی در سده های 4 و 5 بوده است. گفته شده که در آن زمان حصار بوعلی دارای رفت و آمدی بوده است. بو علی سینا در سفری که از گرگان به ری داشت ، مدتی را در این روستا اقامت کرد. این اقامت هم زمان با بیماری شاهزاده ای شد که در این منطقه سکونت داشت. بو علی سینا اقدام به درمان وی کرده و به دلیل وچود حصاری در اطراف روستا ، این منطقه به نام حصار بوعلی شهرت یافت. این روایت متقن نیست و به نظر می آید روایتی شفاهی باشد که سینه به سینه نقل شده باشد. اما به هر تقدیر معنی حصار بوعلی را مربوط به روایت سکونت ابن سینا در این محله می دانند.

.


حصار بوعلی در زمان صفویه

اگر بخواهیم تاریخچه دقیقتری را برای حصار بوعلی انتخاب کنیم ، این تاریخ را می توان دوران صفویه ذکر کرد. در سنگ قبرهایی که از این منطقه به دست آمده است ، سنگ هایی با تاریخ های 1015 و 1095 یافته شده است. این زمان مطابقت با دوران صفویه دارد ، گر چه به یقین می توان گفت که تاریخ حصار بو علی بسیار قدیمی تر از چنین تاریخ هایی بوده است.

.


حصار بوعلی در زمان قاجاریه

در زمان قاجاریه ، حصار بوعلی روستایی آباد و شناخته شده در منطقه شمیرانات بود. دو اتفاق بسیار مهم در این زمان به وجود آمد که موجب گسترش و شناخته شدن حصار بوعلی شد. اتفاق اول ساخته شدن کاخ صاحبقرانیه در نیاوران بود و اتفاق مهم دیگر ساخته شدن کاخ کامرانیه توسط کامران میرزا فرزند سوم ناصرالدین شاه قاجار بود. این مناطق نیاوران و کامرانیه بودند که در دو سوی حصار بوعلی قرار داشتند و باعث رشد و شکوفایی منطقه شدند.

بسیاری از شاهان قاجار در تابستان به کاخ صاحبقرانیه رفته و در همانجا اقامت داشتند. این اتفاق باعث شد تا حصار بوعلی که در مجاورت صاحبقرانیه قرار داشت ، موقعیت ممتازی را داشته باشد ، چرا که بسیاری از کارکنان این کاخ از میان ساکنین روستاهای اطراف و به خصوص اهالی حصار بوعلی انتخاب شده بودند. یکی دیگر ازکاخ هایی که شاهان قاجار در آن اقامت می کردند ، کاخ قصر فیروزه در دوشان تپه بود. در کنار این کاخ ها ، قهوه خانه هایی وجود داشت که توسط برخی از اهالی حصار بوعلی اداره می شد و کارکنان این کاخ ها در این قهوه خانه ها به صرف غذا پرداخته و استراحت می کردند.

دو باغ بزرگ در اطراف این روستا وجود داشت. در شرق این منطقه باغ عزیز خان وجود داشت که امروز این باغ تبدیل به فرهنگسرای نیاوران شدا است و باغ کامران میرزا به نام باغ کامرانیه در غرب حصار بوعلی قرار داشت. که بخش کوچکی از این باغ بعدها تبدیل به تکیه آقا شد. در زمان قاجار دو نفر لقب آقا را به دوش می کشیدند. کامران میرزا و مستوفی الممالک یوسف آشتیانی یا همان فردی که نام یوسف آباد را از نام وی وام گرفته اند ملقب به لقب آقا بودند.

.


دسترسی محله حصار بوعلی

دسترسی های اصلی محله حصار بوعلی از خیابان های باهنر ، خیابان لواسانی ، خیابان پاسداران و خیابان موحد دانش است. خیابان های پاسداران و موحد دانش دسترسی محله را به بزرگراه های صدر و بزرگراه ارتش فراهم کرده است. این دسترسی های خوب می تواند حصار بوعلی را به بسیاری از مناطق همجوار مانند منطقه ۴ تهران و منطقه ۳ تهران و محلاتی مانند قیطریه ، کوی نوبنیاد ، اختیاریه ، ازگل و شهرک شهید محلاتی متصل کرده و از این نظر می توان گفت که حصار بوعلی از شرایط مناسبی برخوردار است.


حمل و نقل عمومی

وضعیت حمل و نقل عمومی در محله حصار بوعلی را می توان در سطح مطلوب دانست. خیابان لواسانی و خیابان باهنر دسترسی این محله را به سرویس اتوبوسرانی امکان پذیر کرده و پایانه اتوبوسرانی تجریش در نزدیکی این محله قرار دارد.

مترو حصار بوعلی
نزدیکترین ایستگاه مترو به حصار بوعلی ، ایستگاه مترو نوبنیاد و ایستگاه مترو تجریش است و این محله دارای ایستگاه مترو اختصاصی نیست.

اماکن شاخص حصار بوعلی

  • پارک نیاوران
  • فرهنگسرای نیاوران
  • نگارخانه شمس
  • مرکز پژوهش های مجلس
  • پژوهشگاه دانش های بنیادی
  • مسجد جامع حصار بوعلی
  • مجموعه ورزشی شهدای حصار بوعلی

.

قیمت خانه در حصار بوعلی

در مورد قیمت خانه در حصار بوعلی نکته ای که باید دانست فروش واحدهای این محله با نام محلات مجاور آن فروخته می شود. در شرق این محله نیاوران و در غرب آن دزاشیب و در جنوب این محله فرمانیه قرار دارد. برندهای خرید و فروش املاک نیز بر روی این نام ها تمرکز کرده و در آگهی های خرید و فروش خود از نام های نیاوران و فرمانیه و دزاشیب استفاده می کنند. قیمت خانه در حصار بوعلی به دلیل مجاورت با این محله ها بسیار بالا بوده و در رتبه های ابتدایی قیمت خرید و فروش خانه در تهران قرار دارد.

.
منبع:
کوچه گرد | https://kochegard.ir

error: Alert: Content selection is disabled!!