دارآباد تهران یکی از خوش آب و هواترین محله های تهران است که در منطقه 1 تهران قرار دارد. محله دارآباد تهران در کوهپایه های البرز قرار دارد و به همین دلیل دارآباد دارای امکانات تفریحی و گردشگری بسیار زیادی است. دره دارآباد ، رودخانه دارآباد ، قله دارآباد ، طبیعت دارآباد ، موزه تاریخ طبیعی دارآباد ، کوه سیمین قلعه ، آبشار دارآباد و مسیر کوهنوردی دارآباد ، همگی از جاهای دیدنی دارآباد هستند. دارآباد تهران را با دو موضوع مهم می شناسند. محله دارآباد و دره دارآباد موضوعاتی هستند که معمولا درباره دارآباد از آن ها سخن می رود. دارآباد و قیمت خانه در دارآباد بر خلاف تصور از بسیاری از محله های مجاور خود مناسب تر بوده و به همین دلیل دارآباد از نقاط پر تقاضا برای خرید آپارتمان و خانه است.
.
دارآباد کجاست؟
دارآباد یکی از محله های منطقه ۱ تهران و یکی از تفرجگاه های تهران است که در منطقه ۱ شهر تهران قرار دارد. دارآباد تهران در جنوب رشته کوه های البرز قرار دارد. دارآباد از غرب با آجودانیه ، کاشانک و منطقه نیاوران و از سمت شرق با شهرک نفت و شهرک شهید محلاتی و از جنوب با اراج و ازگل مجاورت دارد. محله دارآباد از شمال با رشته کوه های البرز ، از جنوب با بزرگراه امام علی، بزرگراه ارتش، میدان شهدای ارتش ، از شرق با خیابان هاشمی و بلوار مژدی ، از غرب با خیابان سباری، خیابان البرز و خیابان هفتم شرقی محدود شده است.
.
چگونه به دارآباد برویم؟
برای رفتن به دارآباد راه های زیادی وجود دارد. استفاده از خودروی شخصی ، دسترسی با مترو و استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی از بهترین راه های رسیدن به دارآباد است.
خودرو شخصی
برای رفتن به دارآباد با خودرو شخصی می توانید از چند مسیر استفاده کنید. اگر از سمت جنوب می خواهید به دارآباد برسید ، بهترین مسیر برای شما ، بزرگراه امام علی است. که در دارآباد در انتهای بزرگراه امام علی قرار دارد. همچنین بزرگراه ارتش و بزرگراه صیاد شیرازی نیز از بهترین مسیرهای دسترسی به دارآباد هستند.
ناوگان حمل و نقل عمومی
دارآباد دارای ناوگان حمل و نقل عمومی مناسبی است. دو پایانه نوبنیاد و پایانه تجریش دسترسی های خوبی به ناوگان حمل و نقل عمومی را برای دارآباد ایجاد کرده اند به نحوی که شما می توانید از اتوبوس ها و تاکسی های این پایانه ها برای رسیدن به دارآباد استفاده کنید.
مترو دارآباد
نزدیکترین ایستگاه مترو به دارآباد ، ایستگاه مترو اقدسیه است. ایستگاه مترو اقدسیه در جنوب دارآباد امکان دسترسی به دارآباد با مترو را فراهم می کند.
معنی دارآباد
دارآباد از دو کلمه دار به معنای درخت و آباد به معنای آبادی بسیار تشکیل شده است. در گذشته این منطقه دارای درختان بسیار زیادی بود و به دلیل وجود دو رودخانه در این منطقه ، دارآباد بیشتر بافتی جنگلی و پر درخت داشت و به همین دلیل به این منطقه دارآباد می گفتند. بنابراین معنی دارآباد ، منطقه ای پر از دار و درخت است.
.
تاریخچه دارآباد
دارآباد یکی از مناطق بسیار قدیمی شهر تهران است. تاریخچه دارآباد بر اساس یافته های باستان شناسی به زمان مادها و پارت ها می رسد. دارآباد نیز مانند دربند و تجریش ، قیطریه ، کن ، فرحزاد ، شهر ری و تپه واوان از سکونتگاه های اولیه تهران بوده است. در جنوب شرقی دارآباد دو بوستان بسیار مهم قرار دارند. جالب است بدانید که بوستان ساحلی دارآباد و بوستان سیمین قلعه در گذشته تپه ای باستانی بوده اند و بخشی از اهالی دارآباد در تاریخی بیش از دو هزار سال بر روی این تپه باستانی سکونت داشته اند. قلعه سیمین به معنای جایی بود که در آن زر و سیم پنهان می کردند و کلمه قلعه نیز نشان می دهد که زمانی در تپه های قلعه سیمین احتمالا قلعه و بارویی برای حفاظت از ساکنین منطقه وجود داشته است و منطقه دارآباد جزو اراضی تپه قلعه سیمین بوده است.
متاسفانه کاوش های قلعه سیمین بسیار زود متوقف شد و چنانچه این کاوش ها ادامه می یافت ، قطعا آثار بسیار بیشتری در این منطقه به دست می آمد. اما درباره تاریخچه داراباد باید گفت که نه تنها دارآباد ، بلکه تمامی رود دره تهران بیش از دوهزار سال است که سکونتگاه بشری بوده اند و دارآباد نیز درست مانند همین مناطق تاریخی داشته که به بیش از دو هزار سال و حتی کهن تر از این ارقام است.
مناطقی مانند ازگل و سوهانک نیز زمانی جزو سکونتگاه های دارآباد به شمار می آمدند چرا که با وجود مناطق و نام هایی مانند کهنه دارآباد در ازگل و سوهانک نشان دهنده سکونت دارآبادی ها در این منطقه دارد. ظاهرا در زمانی به دلیل خشکسالی ها و وجود آب بیشتر در این منطقه ، اهالی دارآباد به جای کنونی کوچ کرده اند و به این منطقه آمده اند.
دارآباد در زمان قاجار
در دوران قاجار اما دارآباد دچار تحولی اساسی شد. دارآباد در این زمان به دلیل آب وهوای خوب و وجود درختان بسیار زیاد ، مورد توجه درباریان قاجاری قرار گرفت و این اتفاقات سبب شد تا دارآباد شهرتی بیش از گذشته پیدا کند و مهمترین تحول دارآباد ورود مظفرالدین شاه قاجار به دارآباد بود. مظفرالدین شاه از بیماری آسم رنج می برد و اطباء آن زمان به وی توصیه کردند تا در منطقه ای خوش آب و هوا سکونت داشته باشد و چه جایی بهتر از دارآباد برای سکونت پادشاه بیمار قجری.
مظفرالدین شاه به دارآباد رفت و عمارتی در آن ساخت تا از شر مشکلات تنفسی رهایی یابد. سکونت مظفرالدین شاه نام دارآباد را به شاه آباد تغییر داد ، اما پس از مدتی نام دارآباد به دلیل پیشینه طولانی آن زنده شده و به جایگاه اصلی خود بازگشت. حتی امروزه نیز ، نام کاریز یا قنات دارآباد به نام قنات شاه آباد شهرت دارد. در نزدیکی عمارت مظفرالدین شاه عمارتی دیگر توسط فخرالدوله ساخته شد و رنگ و بوی منطقه تغییر کرد.
در ارتفاعات مگس چال هنوز منطقه ای به نام شاه آباد وجود دارد که گمان می رود از تاثیرات همین تغییرات نام ها در دارآباد باشد. در سال ۱۳۱۲ و در زمان رضا شاه ، عمارت و باغ مظفرالدین شاه به بیمارستانی برای بیماران ریوی تغییر کاربری داده شد و نام بیمارستان نیز ، بیمارستان مسئولین شد. این اتفاق تردد در دارآباد را بیش از پیش کرد و افزایش مهاجرت ها از مازندران و مناطق ترک زبان نیز جمعیت این منطقه را افزایش داد به نوعی که در سرشماری سال ۱۳۳۵ ، دارآباد ۲۰۴۱ تن جمعیّت داشت. جمعیت دارآباد در سال ۱۳۷۱ به ۳۰۰۰ نفر رسید که این رشد جمعیت به دلیل مهاجرت خانوارهایی از قروه ، خلخال و اردبیل و استان لرستان و جوشقان به دارآباد بود.
.
طبیعت دارآباد
طبیعت دارآباد از چند عنصر کلیدی تشکیل شده است. دره دارآباد، رودخانه دارآباد ، کوه های دارآباد ، مسیر کوهنوردی دارآباد ، قنات های دارآباد ، پارک ساحلی دارآباد و سیمین قلعه دارآباد ، موزه حیات وحش طبیعی دارآباد و بسیاری از عناصر کوچک و بزرگ طبیعی است.
.
قنات های دارآباد
دارآباد از گذشته دارای قنات هایی بوده است که اتفاقاً وجود این قنات ها نشان دهنده تاریخچه دارآباد هستند. دارآباد دو قنات داشت. یکی از این کاریزها به اقدسیه می رفت و برای تامین آب این منطقه به کار می رفت و. قنات دیگر دارآباد قناتی بود به نام قنات سید آبگوشتی که در شرق روستا بوده و تامین آب دارآباد و قسمت های دیگری از تهران را سیراب می کند.
.
کوه های دارآباد
کوه های دارآباد از عناصر اصلی تشکیل دهنده بافت طبیعی دارآباد هستند. کوههای دارآباد از کوه های رشته اصلی توچال هستند که از دامنه شرقی توچال تا منطقه قوچک امتداد دارند. کوه های دارآباد دارای مراتعی با نام های مختلف هستند این مراتع از بهترین مراتع تهران هستند که از پوشش گیاهی بسیار منحصر به فردی برخوردارند. شهربانو کشک ، کمردگور ، تخت شاه ، الشگا ، چپدره ، کلنو ، توپز بلند ، چال مگس ، بند چلچلا ، فراخسینه ، سیر دورو ، درازلش ، میردلو ، پهنه خرگوشنو ، پیازچال ، دره وزوا ، عرقچینک ، خوشچال بالا و خوشچال پایین از مراتع و اراضی کوه های دارآباد هستند.
.
رودخانه دارآباد
دارآباد دارای دو شاخه رودخانه است. رودخانه کهنه دارآباد و رودخانه دارآباد ، این دو رودخانه هستند که پس از ورود به محله دارآباد از سرچشمه های خود ، در سیر دورود پایین با هم یکی شده و رودخانه اصلی دارآباد را تشکیل می دهند.
.
پارک ساحلی دارآباد و پارک سیمین قلعه
در دارآباد دو بوستان به نام های بوستان ساحلی دارآباد و بوستان سیمین قلعه قرار دارد. این دو بوستان بر روی تپه ای مرتفع در دارآباد ساخته شده و به خصوص سیمین قلعه بر روی منطقه ای قرار دارد که دارای آثار کشف شده باستانی است و تپه ای باستانی به حساب می آید. بسیاری این دو بوستان را به عنوان یک بوستان شناسایی می کنند ، اما در واقع این بوستان ها دارای دو نام جداگانه هستند.
.
مسیر کوهنوردی دارآباد
مسیر کوهنوردی دارآباد گر چه به شهرت مسیر های کوهنوردی دربند و درکه و توچال نیست ، اما این مسیر یکی از بهترین مسیرهای کوهنوردی تهران است. مسیر دارآباد از کنار رودخانه تا ارتفاعات دارآباد امتداد داشته و از زیبایی های منحصر به فرد خود برخوردار است. مسیر دارآباد دارای این حسن است که برای تمامی افراد با درجه سختی های متفاوت دارای مسیرهای جداگانه ای است. برخی از مسیرهای دارآباد برای کوهنوردی سبک و طبیعت گردی مناسب بوده و برخی دیگر از این مسیرها برای کوهنوردی سنگین تر مناسب است. دارآباد دارای سه مسیر کوهنوردی است.
مسیر اول
مسیر اول کوهنوردی دارآباد برای گردشگری خانوادگی مناسب است و از مسیر سمت چپ دره آغاز می شود. در این مسیر پاکوب بسیار مناسبی وجود دارد و خبری از سینه کش های سنگین خبری نیست. در مسیر اول ، امکاناتی مانند سرویس های بهداشتی هم جهت توقف های کوتاه مدت وجود داشته و این مسیر را می توانید برای یک طبیعت گردی نیم روزه به همراه خانواده خود انتخاب کنید. یکی از محاسن این مسیر دسترسی آن به موزه حیات وحش دارآباد است. شما می توانید در کنار کوهنوردی ، به موزه حیات وحش طبیعی نیز سر زده و از این جاذبه دارآباد دیدن کنید.
مسیر دوم کوهنوردی در دارآباد مسیر دره دارآباد را انتخاب کنید. این مسیر بیشتر مناسب کوهنوردان حرفه ای تر است و دارای مسیری سنگلاخی با فراز و فرودهای بسیار زیاد است.
مسیر سوم
آبشار دارآباد ، یکی از جاذبه ها و جاهای دیدنی دارآباد است. مسیر سوم کوهنوردی در دارآباد به آبشار دارآباد ختم می شود. این مسیر از سمت راست دره آغاز شده و در ابتدای مسیر ، شیبی تند در انتظار شماست. عبور از این شیب قدری دشوار است ، اما ارزش رسیدن به دره دارآباد را دارد که پس از عبور از این شیب قرار دارد. در ادامه مسیر اما شیب قدری کمتر شده و درجه سختی کوه پایین تر می آید. شما در ادامه این مسیر به کافه رستوران آقا فرامرز می رسید. این رستوران دارای امکانات خوبی برای تجدید قوا است. پس از استراحتی کوتاه در این رستوران دلچسب ، با ادامه مسیر با عبور از سربلند غلاک به چشمهی جهان خواهید رسید که چشمه ای پر آب بوده که در کنار این چشمه استخری پر آب نیز قرار دارد. در ادامه مسیر، زیبایی های طبیعی بسیار بیشتری وجود دارد که می توانید از این جاذبه ها لذت ببرید. درختان بید و دره دارآباد و آبشار دارآباد همگی از جاذبه های دیدنی دارآباد هستند. در ادامه مسیر و پس از چشمه جهان آبشار دارآباد قرار دارد. آبشار دارآباد مکانی مناسب برای ثبت بهترین خاطرات شما در کنار این آبشار است. اگر اهل کوهنوردی حرفه ای تر هستید ، می توانید از آبشار عبور کرده و مسیر را ادامه دهید و اگر اطلاعات کافی درباره این مسیر ندارید ، توصیه می شود از ادامه مسیر خودداری کنید.
.
موزه تاریخ طبیعی دارآباد
موزه تاریخ طبیعی دارآباد یکی از جاذبه های دارآباد است که به نام موزه دارآباد نیز شهرت دارد. در تاریخچه موزه تاریخ طبیعی و حیات وحش دارآباد آمده است که ساختمان این موزه توسط فاطمه پهلوی دهمین فرزند رضا شاه از آخرین همسر او عصمتالملوک دولتشاهی به جهت پذیرایی از میهمانان خود ساخته شد. اما این ساختمان و عمارت ، هیچگاه مورد استفاده قرار نگرفت تا پس از انقلاب با تغییراتی که در این ساختمان به وجود آمد ، تبدیل به موزه حیات وحش طبیعی دارآباد گردید. این موزه به جهت آشنایی عموم مردم با میراث طبیعی ایران و شناخت و اهمیت حفظ محیط زیست و گردآوری این میراث طبیعی ساخته شد. موزه تاریخ طبیعی دارآباد دارای بخش های مختلفی است. بخش آبزیان، پرندگان و پستانداران ، بخش زمینشناسی ، سالن پروانه ها و کارگاه تاکسیدرمی از بخش های مختلف موزه تاریخ طبیعی دارآباد است. این موزه زیبا بر روی ارتفاعات دارآباد و در خیابان پورابتهاج قرار دارد و چشم انداز بسیار زیبایی را نیز به خود اختصاص داده است و به همین دلیل می تواند بهترین مناظر تهران در مقابل دیدگان شما قرار دهد.
.
میدان دارآباد
میدان دارآباد مهمترین میدان محله دارآباد است. میدان دارآباد در قسمت انتهایی خیابان پورابتهاج و در داخل بافت سنتی محله دارآباد قرار دارد. میدان دارآباد نقطه اتصال تفرجگاه دارآباد به خیابان پورابتهاج و بخش های غربی دارآباد است و می توان گفت که این میدان مرز میان بافت قدیمی و بافت جدید دارآباد است. ارتفاع میدان دارآباد از سطح دریا ، 1700 متر است و به همین جهت دارای آب و هوایی بسیار مطلوب است. میدان دارآباد ، خیابان های پورابتهاج ، خیابان سلمان دارآباد ، خیابان عبدالهی دارآباد و خیابان سبک رو دارآباد را به دیگر خیابان ها و تقاطع های مهم دارآباد وصل کرده و روزانه جمعیت بسیار زیادی در این میدان در حال رفت و آمد هستند.
.
آب و هوای دارآباد
محله دارآباد به دلیل قرار گرفتن در کنار کوهپایه های البرز ، از آب و هوای بسیار مطلوبی برخوردار است. آب و هوای دارآباد از گذشته نیز جزو بهترین های تهران بود و به همین دلیل مظفرالدین شاه ، حتی با وجود کاخ صاحبقرانیه در نیاوران ، برای درمان بیماری خود در این منطقه سکونت داشت و امروز نیز این منطقه ، یکی از بهترین مناطق تهران از نظر آب و هوای خوب است. از دیگر مواردی که در پاکسازی آب و هوای این منطقه بسیار موثر است وجود باغات و دار و درخت بسیار زیاد در این منطقه و وجود رودخانه دارآباد ، نقش بسیار موثری را در پاکسازی آب و هوای دارآباد دارد.
.
شرایط زندگی در دارآباد
زندگی در دارآباد برای طبیعت دوستان می تواند بسیار دلچسب باشد. زندگی در دارآباد دارای نقاط مثبت و منفی خاص خود است. دارآباد دسترسی بسیار خوبی را به حمل و نقل عمومی دارد و ناوگان اتوبوسرانی و تاکسیرانی تا قلب محله دارآباد در میدان دارآباد کشیده شده است. مترو دارآباد نیز در جنوب این محله در دسترس است و از این منظر نیز محله دارآباد دارای شرایط مطلوبی است. امکانات تفریحی و طبیعت گردی دارآباد ، با وجود بوستان ساحلی دارآباد و کوه های این منطقه ، در بالاترین رتبه ها قرار می گیرد و به خصوص که این محله دارای موزه نیز هست.
دارآباد دارای مراکز خرید بزرگ اختصاصی نیست اما در شرایط بسیار خوبی برای دسترسی به مراکز خرید آجودانیه ، نیاوران و مینی سیتی است که بسیاری از این مراکز خرید ، جزو بهترین مراکز خرید تهران هستند. اما باید گفت که دارآباد در مقابل این نقاط مثبت دارای مشکلاتی نیز هست. ترافیک شدید خیابان پورابتهاج ، به خصوص در محدوده بیمارستان مسیح دانشوری ، از جمله مواردی است که مزاحمت هایی را برای ساکنین محله به دنبال دارد. از سویی دیگر بخشی از بافت دارآباد و به خصوص در حومه تپه سیمین قلعه به دلیل شرایط طبیعی منحصر به فرد این محله ، دارای فضای رها شده ای است که مشکلاتی را در نوع خود به وجود آورده است. از سویی دیگر مشکل گردشگرانی است که با ریختن زباله در طبیعت این منطقه جلوه های بصری دارآباد را مورد هجمه قرار می دهند.
.
قیمت خانه در دارآباد
قیمت خانه در دارآباد از قیمت مناطق گران قیمت منطقه 1 تهران کمی مناسب تر است. دلیل افت قیمت خانه در دارآباد را می توان در عدم نوسازی بافت های قدیمی دارآباد و همچنین خیابان کشی های بسیار مورب در بافت های سنتی این منطقه جستجو کرد که این شرایط رسیدن امکانات شهری را به این محله قدری دشوار کرده است. اما با این حال باید گفت که دارآباد ، از مناطق گران شهر تهران است.
.
سوالات متداول محله دارآباد
دارآباد کجای تهران است؟
دارآباد محله ای در منطقه 1 تهران قرار دارد. دارآباد ، یکی از شرقی ترین محله های منطقه 1 تهران است که در شرق آجودانیه و فرمانیه و نیاوران و در شمال اراج و در غرب مینی سیتی و شهرک شهید محلاتی قرار دارد.
قله دارآباد کجاست؟
قله دارآباد به قله ای گفته می شود که در ارتفاعات دارآباد قرار دارد. صعود به قله دارآباد به دلیل صعودهای کمتر کوهنوردان به این قله قدری دشوارتر از قله هایی مانند کلک چال و توچال است. مسیر قله دارآباد برای کوهنوردان نیمه حرفه ای ، بین ۴ الی ۵ ساعت نیز زمان خواهد برد. صعود به قله دارآباد برای افراد مبتدی توصیه نمی شود و این صعود احتیاج به تجهیزات کامل کوهنوردی دارد.
بهترین محله دارآباد؟
دارآباد دارای محله های مختلفی است که هر کدام از این محله ها و خیابان ها دارای شرایط خاصی برای زندگی است. اگر بهتر بخواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که بهترین محله دارآباد کجاست؟ باید به شرایط زندگی در دارآباد اشاره کنیم. در محله های شمال و شرق دارآباد امکانات طبیعت گردی بیشتری وجود دارد و شرایط زندگی در شرق دارآباد و خیابان پورابتهاج همراه با دسترسی بهتر به مراکز خرید و امکانات شهری مناطق نیاوران و فرمانیه ، همراه است. اما به طور کلی می توان گفت که خیابان های پورابتهاج و خیابان افتخاری دارآباد جزو گرانترین و بهترین محله های دارآباد هستند.
چگونه به دارآباد برویم؟
برای رفتن به دارآباد می توانید با انواع وسایل حمل و نقل عمومی و مترو و خودرو شخصی ، خود را به دارآباد برسانید. برای رفتن به دارآباد با خودروی شخصی می توانید از بزرگراه امام علی ، بزرگراه ارتش و خیابان پورابتهاج استفاده کنید. همچنین اتوبوس های دارآباد تا قلب این محله و میدان دارآباد دارای ایستگاه هستند. از دیگر مسیرهای رفتن به دارآباد مترو دارآباد است. نزدیکترین مترو به دارآباد ، ایستگاه مترو قیطریه در جنوب این محله است که می توانید توسط این ایستگاه خود را به دارآباد برسانید.
.
منبع:
کوچه گرد | https://kochegard.ir