نازی آباد از محله های مشهور و به نام منطقه 16 تهران است. محله نازی آباد از شمال با خیابان احمد طارمی، از جنوب با خیابان رجایی و تولایی از غرب با میدان بهمنیار ، بزرگراه تندگویان و بزرگراه یارجانی و از شرق با خیابان رجایی محدود شده و با محلههای جوادیه، محله بوستان ولایت، محله یاخچی آباد ريا، محله باغ آذری، محله تختی، بهمنیار، محله خانی آباد شمالی و محله نازی آباد شرقی مجاورت دارد. محله نازی آباد در شرق بوستاو ولایت و مجموعه فرهنگسرای بهمن قرار دارد.
.
تاریخچه نازی آباد
تاریخچه نازی آباد و علت نامگذاری نازی آباد روایت های گوناگونی را در تاریخ تهران دارد. برخی از این روایات به زمان ناصرالدین شاه و برخی دیگر از روایات به زمان حضور نازی های آلمانی بازمی گردد و بیشتر منابع اینترنتی که درباره تاریخچه نازی آباد صحبت کرده اند بر اساس این عناصر موضوع را بررسی کرده اند. اما باید گفت که تاریخچه نازی آباد به گذشته های دورتری می رسد که این منطقه در بیرون حصار تهران قرار داشت و باید گفت که نازی آباد جزو اراضی روستای غار بود و جزو اولین مناطقی بود که با برداشته شدن حصار تهران به این شهر ملحق شد. در زمان صفویه نازی آباد را زمین های گسترده ای تشکیل می داد که نام خانی آباد را یدک می کشید. شاید بتوان خانی آباد را مادر نازی آباد نامید. محله خانی آباد در زمان خود شامل محدوده ای بسیار بزرگی بود که تا جنوب نازی آباد امتداد داشت. وجود محله های با نام خانی آباد جنوبی و خانی آباد نو در جنوب و جنوب شرق نازی آباد ، ناظر بر همین مطلب است که خانی آباد محدوده ای بسیار بزرگ بوده که نازی آباد نیز جزو همین محدوده بوده است.
خانی آباد منطقه ای در جنوب سنگلج بود. در زمان ناصرالدین شاه قاجار دروازه های شهر تهران از چهار دروازه به دوازده دروازه گسترش یافت. خانی آباد در جنوب سنگلج در همین زمان وارد حصار شهر تهران شد. خاک مورد نیاز برای تامین آجر و خشت های حصار تهران نیز از زمین های اطراف خانی آباد تامین می شد. گود پارک بعثت و گودهای بسیاری دیگر که در اطراف محله خزانه تشکیل شده اند ، یادگار زمانی است که کوره های آجر پزی در این منطقه در حال فعالیت بودند. به هر تقدیر مناطقی مانند جوادیه ، نازی آباد و خزانه ، همگی جزو اراضی خانی آباد بودند.
.
نازی آباد هدیه ناصرالدین شاه به امینه اقدس
روایت اولی که درباره علت نامگذاری نازی آباد در تاریخ ذکر شده است ، مربوط به زمان ناصرالدین شاه قاجار است. در زمان ناصرالدین شاه بود که او تصمیم گرفت اراضی نازی آباد را به یکی از زنان خود به نام امنیه اقدس واگذار کند. ناصرالدین شاه این زمین ها را به همراه 40 هزار تومان به امنیه اقدس واگذار کرد و امنیه اقدس نیز این مبلغ را صرف آبادانی منطقه کرد. امنیه اقدس از زنان محبوب ناصرالدین شاه بود. پس از آباد کردن این منطقه توسط امنیه اقدس ، به نام ناز آباد شهرت یافت. این اولین روایتی است که درباره نامگذاری نازی آباد مطرح شده است. امنیه اقدس در سال 1311 قمری درگذشت و ناصرالدین شاه پس از درگذشت امنیه اقدس زمین های علی آباد و نازی آباد را به برادر امنیه اقدس به نام ملیجک واگذار کرد. ناصرالدین شاه علاقه خاصی به ملیجک داشت و بعدها نیز او را به دامادی خود پذیرفت و به جز این منطقه املاک و مستغلات بسیاری را در نقاط مختلف تهران به او سپرد.
.
روایت دوم ، ورود نازی ها به نازی آباد
روایت دیگری که درباره نام نازی آباد وجود دارد ، به ورود آلمانی ها به این محله باز می گردد. آلمانی ها در زمان جنگ جهانی دوم به این منطقه رفته و احتمال می رود دلیل ورود آلمانی ها به نازی آباد ، احداث خط راه آهن بوده باشد. آلمانی ها را در آن زمان نازی صدا می کردند و برخی گفته اند ، به دلیل وجود نازی ها این منطقه با نام نازی آباد شهرت یافت. این دو روایت درباره نامگذاری نازی آباد با این نام وجود دارد. اما باید گفت که به دلیل قدمت نام نازآباد در زمان قاجار به احتمال زیاد، روایت اول به صحت نزدیک تر باشد.
.
تخریب حصار تهران و شروع ساخت و سازها در نازی آباد
حصار تهران در زمان رضا شاه برچیده شد. این تخریب راه را برای ورود بخشهایی از اراضی اطراف را به تهران هموار کرد. یکی از نزدیکترین این اراضی ، اراضی نازی آباد بود که درست در جنوب خانی آباد قرار داشت. نازی آباد در آن هنگام منطقه ای بسیار خوش آب و هوا ، همراه با باغات فراوان بود. چندین اتفاق بر روند توسعه و مهاجرت نازی آباد تاثیر مستقیم گذاشت. اولین مورد ورود ریل راه آهن و استقرار ایستگاه راه آهن در شمال نازی آباد بود. رضا شاه منطقه خانی آباد را برای استقرار ایستگاه راه آهن تهران انتخاب کرد تا به تهران دسترسی مناسبی داشته باشد و از سویی دیگر این ایستگاه در اراضی غیر مسکونی باشد. این اتفاق باعث شد تا نازی آباد در مرکز توجه قرار گیرد.
اتفاق بسیار مهم دیگر ورود ساختمان سازی توسط محمد علی فروغی برای کارکنان شرکت بیمه ایران بود. محمد علی فروغی برای این کار هزار واحد مسکونی را در نظر گرفت و ساخت و سازها در نازی آباد آغاز شد. رویداد دیگر احداث چندین کارخانه به نام های چیت سازی ، کشتارگاه تهران ، کارخانه روغن نباتی و ورود انبار سیلوی تهران به این منطقه بود. جمع این کارخانه جات نیروی کار زیادی را طلب می کرد که برای این موضوع می بایست جمعیت زیادی در این منطقه ساکن می شدند. جمع این رویدادها باعث شد تا نازی آباد در مرکز مهاجرت قرار گیرد و بسیاری از مهاجرین تهران این منطقه را برای سکونت انتخاب کنند. این روند نازی آباد را در دهه 40 تبدیل به محله ای پر رفت و آمد کرد و از آن محله ای ساخت که به بسیاری از کارخانه جات تهران و همچنین امکاناتی مانند راه آهن دسترسی خوبی داشت و با ادامه روند مهاجرت در دهه های 50 و 60 ، نازی آباد به شکل کنونی خود درآمد.
.
میدان کشتارگاه کجاست؟
میدان کشتارگاه تهران امروز به نام میدان بهمن تغییر نام یافته است. میدان کشتارگاه نقش بسیار مهمی را در تاریخچه نازی آباد ایفا کرده است. میدان کشتارگاه به دلیل وجود کشتارگاه دام و طیور در نزدیکی این میدان با این نام شناخته شده بود و تا دهه هفتاد نیز این کشتارگاه در حوالی این میدان وجود داشت. در زمان شهرداری وقت آن غلامحسین کرباسچی ، طرح هایی جهت خروج صنایع آلاینده به خارج از بافت مسکونی تهران طراحی شده و به اجرا گذاشته شد. در آن زمان بود که کشتارگاه تهران به خارج از شهر منتقل شد و میدان کشتارگاه نیز به نام میدان بهمن تغییر نام داد.
.
دسترسی نازی آباد
نازی آباد از جمله محله های خوش مسیر جنوب تهران است. وجود بزرگراه تندگویان در غرب این محله و خیابان رجایی در شرق آن و بزرگراه های بعثت و چراغی در اطراف این محله ، توانسته است نقش بسیار خوبی را در دسترسی های این محله داشته باشد. این محله از طریق بزرگراه یارجانی و بزرگراه تندگویان به بزرگراه نواب دسترسی داشته و این اتفاق باعث شده است تا امکان دسترسی نازی آباد به بسیاری از محله های شمال تهران در محور نواب مانند ستارخان ، خیابان انقلاب و گیشا فراهم شود.
مسیر اتوبوس های نازی آباد
مسیر اتوبوسهای نازی آباد و حمل و نقل عمومی در نازی آباد شرایط مطلوبی دارد و این محله از طریق ایستگاه های بسیار زیادی به نقاط مختلف شهر تهران دسترسی دارد. همچنین خطوط بی آر تی در بزرگراه بعثت در مجاورت این محله است.
فیاض بخش (پارک شهر) – شهرک وصال
مترو علیآباد – خانی آباد نو
شهرک وصال – انقلاب
مترو علیآباد – شهرک وصال
فیاض بخش (پارک شهر) – خانی آباد نو
مترو علیآباد – شکوفه
مترو شهرری – میدان راهآهن (نازیآباد)
فیاض بخش (پارک شهر) – هفده شهریور
شهرک احمدیه – هفده شهریور
مترو نازی آباد
نزدیکترین ایستگاه مترو به نازی آباد ، ایستگاه مترو پایانه جنوب در خط 1 مترو تهران است. همچنین ایستگاه مترو شهید بخارایی و ایستگاه مترو علی آباد نیز با فاصله ای کم از نازی آباد قرار دارد.
.
مرکز خرید نازی آباد
مرکز خرید نازی آباد را با نام بازار دوم نازی آباد نیز می شناسند. بازار دوم نازی آباد از بهترین مراکز خرید تهران است که در میدانی با نام میدان دوم در حد فاصل خیابان مشهدی و خیابان بابایی قرار دارد. مرکز خرید بازار دوم نازی آباد در سراسر خیابان مشهدی و خیابان بابایی در حال عرضه انواع کالاها و مایحتاج مورد نیاز مردم هستند. این بازار در نوع خود یادآور بازارهایی مانند بازار امامزاده حسن و قدیمی ترین بازارهای تهران هستند ، چرا که در این بازار کمتر شاهد وجود پاساژهای طبقاتی هستیم و این بازار به شکل پیاده راهی در این خیابان ها وجود دارد. قیمت اجناس در بازار نازی آباد نیز بسیار ارزانتر از بسیاری از مراکز خرید تهران است و با وجود کیفیت خوب این کالاها ، قیمت های مناسبی برای عرضه به مشتریان وجود دارد.
.
هزار دستگاه
هزار دستگاه یکی از محله های نازی آباد تهران است. علت نامگذاری هزار دستگاه با این نام به زمانی بازمی گردد که محمد علی فروغی تصمیم گرفت تا در این محله هزار دستگاه واحد مسکونی را برای کارکنان شرکت بیمه ایران بسازد و این اتفاق باعث شد تا ساخت و سازها در نازی آباد آغاز شود. هزار دستگاه از قدیمی ترین نام هایی است که در این محله وجود دارد و باید گفت ، هزار دستگاه قدیمی ترین محله نازی آباد است.
.
فرهنگسرای بهمن
فرهنگسرای بهمن را باید بزرگترین فرهنگسرای تهران نامید. فرهنگسرای تهران در دهه هفتاد با انتقال کشتارگاه تهران به خارج از شهر ، به وجود آمده و این موضوع باعث شد تا زمین های این کارگاه بزرگ تبدیل به مرکز فرهنگی بزرگ به نام فرهنگسرای بهمن تبدیل شود. در دهه هفتاد طرح انتقال صنایع آلاینده در تهران آغاز شد. مجری این طرح ها نیز مهندس محمد حقانی بود. محمد حقانی معاون خدمات شهری شهرداری تهران و مغز متفکر پروژه های بزرگی چون انتقال صنایع آلاینده به خارج از بافت مسکونی تهران ، تاسیس معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران و فرهنگسراهای تهران بود.
از دیگر اقدامات محمد حقانی در آن زمان احداث خانه های فرهنگ مشارکتی و اداره شهر تهران با مشارکت محله های تهران بود. محمد حقانی در این منطقه اقدام به جمع آوری کشتارگاه تهران کرده و زمین های آزاد شده در این طرح را به فرهنگسرایی بزرگ با نام فرهنگسرای بهمن کرد. در کنار این فرهنگسرا ، پارک بزرگی با نام بوستان بهمن احداث شد و بازار تره بار بهمن ، همگی جزو خدمات مهندس محمد حقانی در جنوب تهران بود. این اقدامات در وجهه نازی آباد تاثیر بسیار مثبتی گذاشت و آنچه تا سال ها به عنوان نام کشتارگاه در این منطقه وجود داشت و آلودگی بسیار زیادی را در این منطقه ایجاد کرده بود ، تبدیل به بزرگترین فرهنگسرای تهران شد. نام میدان کشتارگاه نیز به نام میدان بهمن تغییر کرد و از صحنه روزگار محو شد.
فرهنگسرای بهمن جزو اولین فرهنگسراهایی بود که با متد جدید در تهران ایجاد شد. فرهنگسراهایی مانند فرهنگسرای بهاران در وصفنارد یا محله فلاح نیز با همین رویکرد احداث شدند. وجود بخش های متعدد برای اجرای برنامه های فرهنگی و هنری مانند کلاس های آموزشی و هنری و وجود سالن های اجرای تاتر و موسیقی و سالن سینما از جمله بخش های فرهنگسرای بهمن است.
.
زندگی در نازی آباد
زندگی در نازی آباد را باید با شرایط خاص این محله در جنوب تهران توضیح داد. نازی آباد گرچه محله ای در جنوب تهران است ، اما باید گفت که نازی آباد یکی از بهترین این محله ها است. بافت نازی آباد بافتی نوساز شده است. به دلیل تقاضای بسیار زیاد خرید و فروش خانه و آپارتمان در سال های اخیر در نازی آباد ، بافت ساختمانی این محله در چند سال اخیر نوسازی شده و ما در این محله نسبت به بسیاری از محله های اطراف آن کمتر شاهد بافت های فرسوده هستیم. نازی آباد از نظر دسترسی و مسیر اتوبوس دارای شرایط مطلوبی است ف اما باید اذعان داشت که این محله از نظر دسترسی به مترو دسترسی مستقیمی ندارد ، گرچه فاصله چندانی نیز با مترو ندارد.
امکانات فرهنگی و آموزشی نازی آباد نیز به دلیل سطح بالاتر زندگی در نازی آباد نسبت به محله های جنوب تهران ، دارای شرایط مطلوبی است و می توان به راحتی به بسیاری از امکانات فرهنگی و آموزشی دسترسی یافت. از دیگر مواردی که باید درباره شرایط زندگی در نازی آباد عنوان کرد. نازی آباد را باید محله ای اصیل در نظر گرفت و بافت اجتماعی این محله از نظر اجتماعی بافتی قدرتمند است. این محله دارای دسترسی های خوبی به بسیاری از مراکز تفریحی جنوب تهران مانند بوستان ولایت است و به دلیل مجاورت با بافت تاریخی تهران ، دسترسی خوبی را نیز به مناطق مرکزی شهر تهران دارد. اما با این احوال باید مشکلات نازی آباد را نیز در تراکم بسیار بالای جمعیتی در این محله در نظر گرفت.
تراکم جمعیتی نازی آباد به دلیل تقاضای بسیار زیاد برای سکونت در آن دانست. در سال های اخیر با تخریب بافت قدیمی نازی آباد ، تراکم جمعیتی در این محله بسیار زیاد شده است و این موضوع باعث شده تا این محله با مشکلات ترافیکی بسیاری مواجه شود. همچنین وجود ترمینال جنوب در مجاورت این محله ، آلودگی بسیار زیادی را به محله های اطراف خود تحمیل می کند. از سویی دیگر به دلیل وجود بزرگراه های پر رفت و آمد در این محدوده ، نازی آباد نیز به مانند بسیاری دیگر از محله های اطراف خود با آلودگی شدید هوا دست و پنجه نرم می کند.
.
قیمت خانه در نازی آباد
قیمت خانه در نازی آباد را باید در سطح متوسط قیمت خانه در تهران در نظر گرفت. نازی آباد گرچه در منطقه ای در جنوب تهران قرار گرفته است ، اما قیمت خانه در نازی آباد از بسیاری از محله های همجوار خود بالاتر است. این موضوع به دلیل امکانات خوب این محله و دسترسی های مناسب آن و البته وجود بافت شهرسازی خوب نازی آباد به وجود آمده است. قیمت آپارتمان در نازی آباد نیز در سال های اخیر رشد بسیار زیادی را داشته است و این موضوع نیز به دلیل افزایش قیمت زمین در نازی آباد اتفاق افتاده است. از جمله دلایل این موضوع تقاضای بیش از حد برای خرید خانه و آپارتمان در نازی آباد است ، چرا که نازی آباد دارای رشدی صعودی نسبت به محله های جنوب تهران است.
.
منبع:
کوچه گرد | https://kochegard.ir